Başbakan'ın ABD dönüşü Ankara'daki açıklamaları

Başbakan'ın ABD dönüşü Ankara'daki açıklamaları

ABD ziyareti sonrası Türkiye'ye dönen Başbakan Erdoğan, Ankara'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Siirt ve Pervari'deki saldırılara sert tepki gösterne Başbakan Erdoğan, 'Biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz'dedi.

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN

İşte Erdoğan'ın açıklamalarının satır başları:

Yola çıkmadan önce bu yıl ki genel görüşmelerinin dünyada ve ülkemizde olağan üstü bir hareketliliğin olduğu döneme denk geldiğini söylemiştim ki öyle oldu.

Yeni ekonomik düzenin nasıl sağlanacağından Japonya'daki nükleer kaza ve Afrika Boynuz'unda yaşanan felakete kadar bir çok konuda görüşlerimi ifade ettim.

Devlet ve hükümet başkanlarıyla ikili görüşmelerde bulundum. Küresel konulardaki fikir tealisinde düşüncelerimizin örtüştüğü tespitinde bulundum.

Ekonomik yatırımlar için iş dünyasıyla da bir araya geldim. Dışişleri Bakanı ve diğer ekibimiz önümüzdeki haftaya kadar görüşmelerini sürdürecek.

Filistin'in devlet olma talebi BM gündemine tamamen oturmuştur. Koşulsuz desteğimiz aynı kararlılıkla sürecektir.

SORULAR

TERÖRLE MÜCADELE

Ben şehitlerimize tekrar allahtan rahmet diliyorum, ailelerine ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Terörle mücadele kararlılığımız aynı şekilde devam edecektir. Bu ifade sizleri de bezdirmiş olabilir ancak bu devam edecek. İran ve biz aslında ortak bir terör örgütüyle mücadele ediyoruz. Tabi Kandil İran'ın sınırı olduğu için hava ve kara harekatında müşterek bölge. Müşterek operasyonlarımız vardı yapacaklarımız da var. İlgili birimler bu çalışmaları yapıyor. Kararlılığımızı her iki taraf da ifade etmiştir. Tabi üzülerek söylüyorum ama bunun bir bedeli olacaktır. Eğer bu sınır ötesi operasyonlarda aldığımız neticeler olmasaydı bu gelişmeler yaşanmayabilirdi. Bu konuyu Irak Cumhurbaşkanı ile de görüştüm.

Bir şeyi çok açık bir şekilde ortaya koymak lazım. Öncelikle Kürt kökenli annelere ve sonra bütün annelere sesleniyorum. Siirt'teki hadise normal bir hadise değildir. O PKK'nın gerçek yüzünü ortaya koyması açısından da önemlidir. 4 tane kızımızı şehit ettiler. Ve ifade edilen mermi rakkamı ne 200. Böyle bir vahşet olur mu? Böyle bir alçakça saldırı olur mu? Başındaki tülbentlerini sallayan annelerimize sesleniyorum. Buyrun Siirt. Benim damadı olduğum şehir. İşte Kürt kardeşlerimiz. Ne diyor; biz onları polis zannettik. Bu size haklılık mı kazandırıyor. Bu ülkenin polis koleji olmayacak mı polis akademisi olmayacak mı askeri okulları olmayacak mı? Siz savunmasız insanları öldürebilecek kadar alçak bir örgütsünüz. İçlerinde 5 kadını da infaz ettiler. Ne dediler gaz zehirlenmesi dediler. Bunlar kandan beslenirler. Ordan nemalandıklarının ifadesi de son attıkları adımlardır. Temenni ederim ki bunlar son adımlarıdır. Biz terörle mücadele ederiz, siyasi irade ile de müzakere ederiz. Siyasete gelen bizimle konuşabilir ama gelmeyen bizimle konuşamaz. Terörle devlet gerkeli görüşmelerini yapar. Çünkü görevi neticeye varmaktır.

SURİYE- HATAY ZİYARETİ-YAPTIRIMLAR

Perşembe günü Makedonya ziyaretim olacak ardından bir Hatay ziyaretimiz olacak. Zamanlamasını belirleyip açıklamasını yapacağız. Deniz, kara olsun hava olsun gidecek silahlar konusunda tavrımız net; el koyarız.

KILIÇDAROĞLU'NUN AKİL ADAMLAR ÖNERİSİ

Eğer heyetimizi kabul ederse Anayasa Komisyonu için mektubumuzu ileteceğiz. Burada tabi önemli olan konu şudur; İnsan bazen üzülüyor bu sürece yönelik atılmış çok adım var ancak günaydın dememiz gerek. Milli Birlik ve Büyünlük düşencemizde akil adamların hepsi davet edildi. Medya, siyaset, üniversiteler... O süreçte CHP ve MHP olumlu yaklaşmadı. Parlamentoda kapalı oturumlarda bu görüşüldü mü? Akil adamlar falan sadece başlığı değişen şeyler.. Bunlarla bu toplantılar yapıldı. Bizler hükümet olarak şunu bekleriz; muhalefet neden teröre karşlı destek olmak üzere köstek olmaya çalışıyorlar. Gösterdiğiniz dosyalar zaten bizim yaptığımız şeyler. Yurt dışında bizim gibi sorun yaşayan ülkelerin yetkilileriyle görüşmeler yapıldı. Özel davete gerek yok bu konuda kapımız her zaman açık. Meclis tutanaklarında CHP'nin söylediği şeyleri biliyoruz zaten. Bunlar sadece kamuoyunda zaman oynamak ve siyasi ranta yönelik adımlar. Biz artık netice istiyoruz.

OBAMA-ERDOĞAN SEÇİM DİYALOĞU

Bu liderler arasında yaşanan latifelerden birisi. Bu nasıl sizmiş bunu da bilemiyorum. Obama'ya seçim mitinglerine katılırım diye bir latife yaptım. Sayın Obama kampanyasını da başlatmnış durumda. Bir yerde demokratların adayı konumundadır. Cumhuriyetçilerin adayı kim belli değil.

PREDATORLER

Predatorlerin en büyük görevi istihbarat sağlar. Dışişleri bunların teslimatı konusunda görüşmeleri yapacak. Sayın Obama'ya iki teklif sunduk ya satın alma ya da kiralama. Her iki teklifimiz de olumlu karşılandı. Kararlarını bildirecekler..