Bebekler kuvözde bile annesine ihtiyaç duyuyor

1

Zamanında doğan bebekler, kurulanıp giydirilerek anne göğsüne emanet edilirken dünyaya daha erken gelen bebekler bir süre kuvözde yaşamak zorunda kalıyor. Acıbadem Kadıköy Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Atalay Demirel, erken doğan bebeklerin kuvözlerdeki yaşamında, anne temasının bebeğin gelişiminde olumlu etkiler yarattığını belirterek şunları söylüyor:  Prematüre bebek, dış dünyadan ayrı tutulup özel filtrelerden geçirilmiş daha steril bir ortama alınıyor. Bu süreçte, anne ve babasıyla temasta bulunması gelişimini kolaylaştırıyor. Durumu stabil olduktan sonra bebek, anne kucağına verilmeli. Bu sayede, annesinin nefesini hissederek anne karnındaki ortamına dönüyor. Solunumu, kalp atımı ve tansiyonu düzene giriyor.

ÖZEL BAKIM GEREKİYOR

- Işık ve ses en alt seviyede tutulmalı.
- Kulaklık takarak bebekleri ortamdaki sesten uzaklaştırmalı.
- Kuvözlerin üzeri örtülerek loş bir ortam yaratılmalı.
- Telefonlar ikinci kez çalmadan açılmalı.
- Gündüzleri ışığı biraz daha fazla açmalı, geceleri kısmalı. Bu sayede erken dönemde gece-gündüz farkını anlaması sağlanıyor.
- Bebeğin bulunduğu ortamda belli aralıklarla ses ölçümü yapılmalı.
-  Bebeğe şapka, eldiven ve patikler giydirilmeye özen gösterilmeli.

SÜT EMERSE ZAYIFLIYOR

Uzmanlar prematüre bebeklerin emzirilmesini uygun görmüyor. Bebekler o esnada çok efor sarf ettiğinden kalori kaybediyor. Emme refleksi olmasına rağmen yutma refleksi henüz gelişmediği için sütü midesine indiremiyor. Bu nedenle ağız yolundan verilen küçük bir hortum aracılığıyla besleniyor. Ancak 33-34 haftalık olduklarında emme antermanına başlanabiliyor.