BİLGESAM'ın Türkler ve Kürtler ne istiyor anketi

BİLGESAM'ın Türkler ve Kürtler ne istiyor anketi

BİLGESAM'ın hazırladığı rapora göre, Türklerin yüzde 70'i, Kürtler'in de yüzde 90'ı, Türkler ile Kürtler'in Türkiye toprakları üzerinde ortak bir geleceği olduğuna inanıyor.

BİRLİKTE YAŞAMAKTA TÜRKLER AYRILIKÇI ÇIKTI

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi'nce (BİLGESAM) hazırlanan "Terörle Mücadelede Toplumsal Algılar Raporu, Türk bayrağı ile İstiklal Marşı'nın "ortak değer" olduğuna inanan Türkler ile Kürtler'in oranının yüzde 90'ın üzerinde olduğunu ortaya koydu. Beraber yaşama konusunda (akraba ve komşu olmak isteyen) isteklilik ortaya koyan Türkler'in oranı yüzde 24 iken, bu oran Kürtler'de yüzde 78 olarak gerçekleşti.

BİLGESAM'ın Türkler ve Kürtler ne istiyor anketi

LİSE MEZUNLARININ TEPKİLERİ DAHA SERT

Türkler ile Kürtler'in ortak geleceğine en olumlu bakışın ve en düşük sosyal mesafenin her iki kesimde de AK Parti seçmeninde görüldüğü, en olumsuz bakış ve en yüksek sosyal mesafenin ise MHP ve BDP seçmeninde olduğu tespit edilen raporda, her iki kesimde de lise mezunlarında diğer kesime karşı hissedilen sosyal mesafe ve kutuplaşmanın daha yüksek olduğu belirlendi. Terör eylemlerinin bölgenin kalkınmasını engellediği görüşü, Türkler arasında yüzde 95, Kürtler arasında ise yüzde 88 oranında kabul gördü. Eylemlerin, Kürtlerin özgürlük alanlarını sınırladığı görüşü de Türkler'de yüzde 85, Kürtler'de yüzde 83 oranında destek buldu.

AYRIŞMA YORUMLARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR

BİLGESAM Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı, "Araştırma verileri, Kürt meselesi, BDP ve PKK terör örgütü konularında yazan bazı yazarların Kürtler'de ayrışma duygusunun yüksek olduğu yönündeki yorumlarının bilimsel bir çalışmaya dayanmadığını ve gerçeği yansıtmadığını göstermektedir" dedi.