Deprem anında asansörde olursak ne yapmalıyız? Deprem anında asansör kullanılmalı mı?

Binalarda meydana gelen yangın ve deprem gibi durumlarda asansörlerin kullanılıp kullanılamayacağı merak ediliyor. Pek çok vatandaş, özellikle yüksek katlarda oturan kişiler deprem anında asansör kullanımının nasıl sonuç doğuracağını sorguluyor. Asansörler özellikle acil durumlarda hızlıca zemin kata inmeyi sağladığı için ilk tercih oluyor.

Deprem anında asansör kullanılır mı?

Deprem zamanlarında asansörlerin kullanılması, kabinlerde bulunan insanların mahsur kalması riskini doğurmaktadır. Bunun yanı sıra elektrikler kesildikten sonra asansörün durması ihtimali de yüksektir.

Böyle bir durumda sarsıntının şiddetiyle halatların birbirine değerek çıkardığı sesi duyarsınız. Yine depremin büyüklüğüne göre asansör kabininde sağa sola sallanma yaşanabilir. Ayrıca halatın her an kopma olasılığı ve aşağıya düşme tehlikesi de bulunmaktadır. Apartman içindekilerin dışarıya kaçabilme özgürlükleri vardır ancak asansörde mahsur kalma durumunda bu ihtimal çok düşüktür.

Her depremde elektrik kesilmemektedir. Ancak yüksek şiddetli depremlerde asansör kullanmak, elektrik kesintisini de beraberinde getireceğinden asansörler kullanılmamalıdır.

Büyük depremler sonrası asansörler kullanılmamalı

Deprem anında asansörde mahsur kalan kişi, öncelikle sakince sallantının bitmesini ve çıkarılmayı beklemelidir. Bu esnada sesini duyurmaya çalışmalıdır. Eğer mahsur kalmadı ise bu defa geldiği ilk katta inmeyi denemelidir. Büyük depremler sonrası da yine asansörler kullanılmamalıdır.