FAY HATTI SORGULAMA 2023 | Evimin altından fay hattı geçiyor mu? e-Devlet deprem fay hattı sorgulama ekranı

Kahramanmaraş’ın Pazarcık İlçesi’nde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki deprem, civardaki birçok kentten hissedildi. Endişeye kapılan vatandaşlar evlerinin altından fay hattı geçip geçmediğini merak ediyor.

Arama motorlarında “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” soruları yanıt bulacak. Geçtiğimiz yıllarda e-Devlet aracılığıyla erişime açılan fay hattı sorgulama ekranı ile hangi bölgelerden fay geçişi olduğunu görebilirsiniz.

Fay hattı sorgulama

Yaşadığınız bölgenin deprem riskini ve fay hatlarını sorgulamak için E-Devlet sistemine giriş yaparak Deprem Haritası Sorgulama sayfasından aktif fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz.

Aynı zamanda Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden fay hatlarını görüntüleyebilirsiniz.

FAY HATTI SORGULAMAK İÇİN TIKLAYIN

Fay hattı nedir?

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar, yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji biriktirir. Bu enerjiler zaman zaman ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere FAY adı verilir.

Türkiye’de kaç tane fay hattı bulunur?

Jeolojik olarak en aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye'de; Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 adet fay hattı bulunmaktadır.