Kredi kartından nakit avans kararı! Merkez Bankası duyurdu: Sınır yok

Kredi kartlarında yeni dönem...

Milyonlarca müşterinin tercih ettiği taksitli nakit avans ile ilgili yeni bir karar alındı.

Merkez Bankası, kredi kartlarıyla yapılan nakit avans çekimi hakkındaki yeni kararına dair açıklamalarda bulundu.

Kredi kartından nakit avans ile tüketiciler özellikle son dönemde kuyum alışverişi yapıyor. Faiz oranı daha düşük olması sebebiyle altın ve döviz alımı, kredi kartından nakit avansla tercih ediliyor.

Peki, Nakit avanslar durduruldu mu? Nakit avans neden verilmiyor? Neden nakit avans alamıyorum?

Kredi kartı nakit avans kapatıldı mı?

Merkez Bankası, kredi kartı belirli bir limitin üzerinde olanlar için kredi kartı vasıtasıyla yapılan nakit çekim ve kuyum harcamalarının kredi türüne yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasını kararlaştırdı.

Sektör temsilcileri, bir ay öncesinde herkesin faiz oranı düşük olduğu için yüzde 1,36’dan kredi kartından nakit avans kullandığını belirterek, söz konusu durumun bankaların zararına bir durum olduğuna işaret etti.

Bankacılık sektörüne göre, talep enflasyonu kısılmaya çalışılıyor. Bu nedenle, bankalar kredi kartından nakit avans seçeneğini daraltıyor.

15 bin TL sınırı

Merkez Bankası, bankalara yazı göndererek nakit avans çeken ya da altın alınarak bunu yatırıma dönüştürenlere sınırlama getirilmesini istedi.

Bankalara bu işlemler eğer 15 bin TL'yi geçerse de bir sorumluluk yükleneceğini bildirdi. Böylece 15 bin TL üzerindeki nakit avans işlemleri bankaların insiyatifine girdi.

Karar iptal edildi

TCMB, kısa bir süre sonra kararın iptalini açıkladı. Kredi kartından nakit avans kullanımı ve kredili mevduat hesabı kredilerinde hiçbir sınırlama uygulanmayacak.

Kuyum harcamaları ve kredili mevduat hesaplarının kullanımında da herhangi bir makro ihtiyati tedbirin uygulanmayacağı belirtildi.