Termal kamera nedir? Deprem enkazında termal kamera ne işe yarar?

Kahramanmaraş merkezli 10 ilimizde hissedilen ve büyük bir yıkıma neden olan 7,7 büyüklüğündeki depremin ardından arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Ülkemizden ve dünyadan binlerce arama kurtarma görevlisi enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması için büyük çaba sarfediyor.

Arama kurtarma çalışmalarında kullanılan termal kamera ile enkaz altın bulunan vatandaşların tespit edilmesi sağlanıyor.

Genellikle askerlerimizin terörle mücadelede kullandığı termal kameralar, Kahramanmaraş depreminden sonra enkaz çalışmalarında da kullanılmaya başladı.

Birçok alanda kullanılabilen termal kameraların arama kurtarma çalışmalarında kullanılmasından sonra ne işe yaradığı ve nasıl kullanıldığı merak edilmeye başladı.

Termal kamera nedir?

Termal kamera, gözle görülmeyen ısıyı yani IR enerjiyi esas almaktadır. Termal kameralar görüntünün genel yapısını IR enerjiye göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği bir görüntüleme sistemi olarak adlandırılır.

Termal kameralar genellikle güvenlik için kullanılsada birçok alanda da kullanılabilmektedir. Günümüzde bu kameraların özellikle ısıya güdümlü füze, gece görüş sistemleri vb. askeri tekniklerin gelişmesi ile önemi iyice arttı.

Termal kameranın özellikleri nelerdir?

Termal kameraların çektiği fotoğrafta sıcak bölgeler açık renk, soğuk bölgeler ise koyu renkle gösterilmektedir. Termal kamerada en soğuk bölge mavi, en sıcak bölge ise sarı renk ile gösterilir. Ortamın sıcaklığına bağlı olarak maviden sarı ya da kırmızı renk kullanarak geçmektedir.

Deprem bölgesinde kullanılan termal kameralar ile enkaz altında canlı olup olmadığı tespit edilmeye çalışılıyor..