Vize ve pasaport randevusu olanlar dikkat! İstanbul'da konsolosluklar kapatıldı mı, neden? Açılış günü...

Batılı ülkelerin Türkiye'ye karşı algı operasyonlarına bir yenisi daha eklendi.

27 Ocak'ta ABD, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya ve İsveç, Türkiye'ye ilişkin seyahat uyarıları yayımlamıştı.

Şubat ayı itibarıyla İstanbul'daki bazı konsoloslukların kapatılması kararı gündeme damga vurdu.

Hollanda, Almanya, Fransa, Belçika ve İngiltere Başkonsolosluğu'nun ardından İsviçre'de İstanbul Başkonsolosluğu'nun kapatıldığını duyurdu.

Konsolosluklardan yapılan açıklamada vize ve pasaport işlemleri için randevuların iptal edildiği bilgisi verildi.

Konuyla ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan sert açıklamalar geldi.

Peki Konsolosluklar neden kapatıldı, ne zaman açılacak? İşte detaylar...

İstanbul'da konsolosluklar neden kapatıldı?

Almanya İstanbul Başkonsolosluğunun resmi Instagram adresi gk.istanbul'dan yapılan açıklamada, konsolosluğun “güvenlik” gerekçesiyle 1 Şubat için kapalı kalacağı, vize ve pasaport işlemlerinin iptal edildiği kaydedildi.

Hollanda Başkonsolosluğu'nun resmi internet sitesinde yapılan açıklamada ise, “İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu çevresinde olası protestolar ve Batılı hedeflere yönelik artan tehdit nedeniyle, İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu 30 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçici olarak ziyarete kapatılmıştır” denildi.

Fransa Başkonsolosluğu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “İstanbul'da terör saldırısı riski yüksek olmaya devam ediyor. Özellikle Beyoğlu semtindeki, Taksim, İstiklal Caddesi, ve benzeri ibadethaneler, konsolosluk temsilcilikleri, turistik yerler söz konusu olduğunda. Bu nedenle, Türkiye'de ikamet eden Fransızlar veya ziyaretçiler, her zaman ve her yerde azami dikkat göstermeye, turistik ve yoğun yerlerden, ayrıca her tür toplantı ve toplantılardan mümkün olduğunca kaçınmaya davet edilir” dedi.

Belçika Başkonsolosluğu da 1-3 Şubat tarihleri arası kapalı olduğunu bildirdi.

İngiltere Başkonsolosluğu ise dün olduğu gibi bugün de kapalı olduğunu duyurdu.

İsviçre Başkonsolosluğu tarafından yapılan açıklamada, “Güvenlik sebebiyle, İsviçre Başkonsolosluğu ikinci bir duyuruya kadar kapalı olacaktır. Vize ve pasaport işlemleri için randevular iptal edilecektir. Anlayışınız için teşekkür ederiz” denildi.

Süleyman Soylu'dan açıklamalar

Konuyla ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu.

Türkiye'ye karşı psikolojik bir harp başlatıldığını öne süren Soylu, "İşin hikayesi şudur; farklı bir ülkenin bir istihbarat elemanı, Türkiye'de DEAŞ mensubu olabileceği düşünülen birkaç kişiye elemanlık teklif etmiş. Devletimiz o anı net bir şekilde izlemiştir. Elemanlık teklif ettikleri ile birlikte birkaç gezinti gerçekleştirdi o şahıs.

Ardından bu istihbarat elemanı Türkiye'yi terk etmiş, bu istihbarat elemanı istediklerini elde edemeyince ilk reaksiyonu ve bilgiyi veren ülkeye bu bilgiler pazarlamış. Ondan sonra da Türkiye'de bir DEAŞ saldırısı olabilecek anlayışı ile beraber psikolojik harp yürütülmektedir. O istihbarat elemanının kim olduğunu Türkiye Cumhuriyeti biliyor.

15 kişi gözaltına alındı, 5 kişi tutuklandı 60 milyon turist hedefi koyduğumuz günde, Türkiye'de yeni bir psikolojik harp başlatmanın eşiğinde olmuşlardır.

İstedikleri kişileri hapisten çıkaramayınca metnin altına imza atan büyükelçiler, Türkiye'ye hukuk operasyonu yapmak isteyen büyükelçiler, şimdi Türkiye'ye bir terör operasyonu gerçekleştirmeye çalışıyorlar." dedi.

Konsoloslukların ne zaman açılacağı hususunda da net bir tarih belirtilmedi.