Boğaz Köprüsü'nün bakımı 2014'te yapılacak

Boğaz Köprüsü'nün bakımı 2014'te yapılacak

Geçtiğimiz yıl Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki çalışmalar nedeniyle kabus gibi bir yaz geçiren İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nde yapılması düşünülen çalışmalar seneye ertelendi. Geçtiğimiz yıl Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Boğaziçi Köprüsü'nde bakım çalışmalarının 2013 yazında yapılacağını duyurmuştu. Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan ise dün verdiği röportajda çalışmaların 2014 yazında yapılacağını açıkladı.

Turhan, Boğaziçi Köprüsü'nün bakımıyla ilgili ihale ilanına gelecek ay çıkılacağını belirterek, "Tabii Boğaz Köprüsü'ndeki askı halatların değiştirilmesi gerekiyor. Bu değişiklik yapılırken de diğer bazı köprü elemanlarının yenilenmesini aynı zamanda yapacağız. Üst yapı değiştirilecek" diye konuştu.
Boğaziçi Köprüsü'nün ilk dizaynında köprünün sallanması dolayısıyla yaşanacak etkileri azaltmak amacıyla çapraz halat kullanıldığını ifade eden Turhan, yapılacak 40. yıl bakımında bu halatların dikey hale getirileceğini söyledi.

BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜ FATİH'TEN DAHA ÇOK SALLANIYOR

Turhan, "Hizmet veren bir köprüde çapraz halatları inşa etmenin zorlukları ve yüksek maliyeti var. Ya çapraz halat yapacaktık ya da düşey halat yapacaktık. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ne göre daha hafif olan Boğaziçi Köprüsü daha çabuk sallanıyor, boyutlarına, genişliğine ve uzunluğuna göre daha narin bir yapıda. Köprünün askı halatlarını da bu şekilde yenilemeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

40 YIL DAHA KULLANILACAK

Boğaziçi Köprüsü'nün 1973 yılında hizmete girdiğini anımsatan Turhan, dünyada kullanılacak en ileri teknoloji ürünlerinin kullanımıyla yapılacak 40. yıl bakım çalışmalarının ardından köprünün en az 40 yıl daha hizmet vereceğini kaydetti. Turhan, Boğaziçi Köprüsü gibi büyük açıklıklı dünyada 15 köprünün bulunduğunu bildirdi.

BAKIM 2014'TE YAPILACAK

Köprü üzerindeki asfaltın en son 1991 yılında değiştirildiğini bildiren Turhan, asfalt yenilemesinin de yapılacağını söyledi. Köprünün asfaltında düşük penatrasyonlu gölden çıkarılan kaya asfaltının kullanılacağını anlatan Turhan, şunları kaydetti: "Amerika'da küçük bir devlet olan Trinidad Tobago'dan geliyor. Bütün dünyaya buradan pazarlanıyor. Petrol ürünü bir asfalt değil. Göl asfaltı yani gölde tabii olarak bulunan bir asfalt. Bununla normal yollarda kullandığımız asfalt karıştırılarak sert, yüksek mukavemetli ve 4 santimetre kalındığında mastik asfalt uygulamasını yapıyoruz. 2,5 ay sürecek çalışmayı, 2014 yılı Haziran ayında okulların kapamasını müteakip başlayıp, okullar açılmadan bitirmeyi planlıyoruz."

14 AY SÜRECEK

Haziran ayında ilanına çıkılıp, ağustos ayı sonuna kadar Boğaziçi Köprüsü'nün bakım, onarım ve yapısal takviye projesi ihalesini tamamladıktan sonra 2014 yazına kadar bakım çalışmalarında kullanılacak büyük kısmı yurt dışından gelecek malzemelerin tedarikinin yapılacağını anlatan Turhan, çalışmaların en kısa sürede başlayacağını ve yaklaşık 14 ay süreceğini söyledi. Turhan, askı halatların değişimi sırasında trafiğin tamamının kapatılmayacağını, kabloların tabliye bağlantıları sırasında, trafiğin en aza indiği gece saatlerinde kenardaki birer şerit kapatılarak bu çalışmaların yapılacağını kaydetti.