Bor katkılı yanmaz boya geliştirildi
AA

1

Dumlupınar Üniversitesi'nde bor alanında bilimsel çalışmalar yürüten Biyokimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şen yaptığı açıklamada, 15 kişilik ekiple yaklaşık üç yıldır nanoteknolojiyle bor katkılı yanmaz boya üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Dünya genelinde bugüne kadar üretilen boyalara en fazla yanmayı geciktirici özellik kazandırıldığını ancak bu malzemelerin ise insan hayatı için çeşitli riskler oluşturduğunu vurgulayan Şen, şöyle konuştu:

"YANMAYI GECİKTİRİCİ MADDELER İNSAN HAYATI İÇİN RİSKLİ"

"Özellikle ABD ve AB ülkelerinde geliştirilen yanmayı geciktirici malzemelerin uygulandığı maddenin içeriğini değiştiriyor ve uygulama zorlukları yaşanıyor. Ayrıca söz konusu malzemelerin yanmayı geciktirmesine rağmen, yanma sırasında hidroklorik, hidrobromür gibi zehirli gazlar salgılıyor. Bu malzemeler yanma sırasında ölüm ve zehirlenmelere neden olan karbonmonoksit gazı oluşumunu da engellemiyor."

"BU BOYADA O MADDELER YOK, TAMAMEN YANMAZ ÖZELLİĞE SAHİP"

Şen, bor katarak kendi ürettikleri boyanın ise tamamen yanmaz özelliğe sahip olduğunu belirterek, yapılan tüm testlerin başarıyla sonuçlandığını aktardı.

Bor katkılı yanmaz boya geliştirildi

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)