Borsacılar gayrimenkul hisselerine yöneldi

erg

Piyasalarda dalgalanma zirveye çıkarken borsa yatırımcıları gayrimenkul hisselerine yöneldi. Halihazırda faizlerin düşeceği beklentisi, gayrimenkul hisselerine olan ilgiyi canlı tutuyor.

PİYASA DEĞERİ ARTTI

Ellerinde yüksek stoğu bulunan gayrimenkul şirketleri de yıla hızlı başlarken hisseleri bir buçuk ayda bir yıllık faizin üzerinde performans sergiledi. Artış dolar bazında yüzde 5’in üzerinde oluştu. Borsa İstanbul’da işlem gören 33 gayrimenkul yatırım ortaklığının piyasa değeri toplamda 24 milyar TL’ye çıktı.

GYO’lar; ağırlıklı olarak taşınmazlara ve gayrimenkule dayalı projelere yatırım yapabilen halka açık portföy şirketleri konumunda bulunuyor. Bu tür firmaların sermayelerinin asgari yüzde 25’inin halka açılması zorunlu.

DOLAR KRİZDE KAZANDIRIYOR

Dolardaki tansiyon geçtiğimiz hafta biraz olsun düştü. 14 Ocak’ta 2.28’li seviyelerde olan dolar geçen hafta 2.5161’li seviyelere tırmanarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Kur 2.51’li fiyatlara tırmanınca hedef fiyatlar da 2,70-2,80-2,95’lere çıkarılmaya başlandı. Ancak doların krizlerle beslenen yukarı yönlü sert hareketleri sonrasında yerini düşüşe ya da yatay bir trende bırakabiliyor. Son yaşanan gelişmelerin ardından da benzer bir durum yaşanması beklenebilir.

Ukrayna’da ateşkesin gelmesi, Yunanistan’ın borç müzakerelerinden uzlaşma sinyalleri alınması, Almanya’da büyümenin beklentileri aşması dolar/TL’de tansiyonu düşürdü. Son 25 yıllık verilere baktığımızda doların getirisi ile TÜFE’deki artışı yani enflasyondaki artışı kıyasladığımızda, doların getirisi büyük krizler dışında hep enflasyonun altında kalmakta.

DOLARA YÖNELMEYE NEDEN OLUYOR

Hem yurt içerisinde hem de yurt dışında yaşanan gelişmeler nedeni ile fiyat oynaklıklarının zirve yapması ile birlikte yukarı çekilen beklentiler yatırımcıların da dolara yönelmesine neden oluyor. Hızlı çıkış sonrası hangi fiyattan alabilirim diyenlerin artması da bunun bir göstergesi.

Fiyatlardaki sert hareketler aktif olarak piyasanın içerisinde işlem yapanlar için fırsat yaratsa da bu konuda geçmiş tecrübeler gösteriyor ki yatırımcılar vagona son binenler oluyor.

YÜKSELİŞ YAŞANIYOR

Bir gerçek var ki dolar/TL’de yükseliş yaşanıyor. Ancak yıl sonuna gelindiğinde bu yükseliş, enflasyon oranına yakın ya da bunun birkaç puan üzerinde kalması şaşırtıcı olmayacaktır.

Elbette TCMB’nin duruşu, yurtdışı gelişmeler, seçim ortamında artan gerilim, tansiyonu da artıracaktır. Dolar/TL’de 2,4595 seviyesinde. 2.46’nın altında kalması halinde 2.43-2.40’lar görülebilir.