Bugünkü sistem Erdoğan'sız kriz üretir

Bugünkü sistem Erdoğan'sız kriz üretir

Başbakan'ın siyasi Başdanışmanı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan'a göre, var olan sistem sorun çözemediği gibi bir çok sorunun da kaynağı durumunda. Akdoğan, "Bugünkü sistemden Tayyip Erdoğan'ı veya AK Parti'yi çıkarırsanız, geriye işlemeyen bir sistem kalır" dedi.

AK Parti Ankara Milletvekili, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan başkanlık sistemi ile ilgili Vatan'dan Deniz Güçer'e şu açıklamaları yaptı:

ERDOĞAN'SIZ SİSTEM KRİZ ÇIKARIR

Başkanlık sisteminin gündeme geldiğini belirterek, "ihtiyaç olabilir" dediniz. Nasıl bir ihtiyaçtan söz ediyorsunuz?

Bir konu on yıllardır sürekli gündeme geliyorsa, bir ihtiyaç var demektir. Özal'lı ANAP güçlü bir iktidardı ama o dönemde bile kronik sorunların çözülmesi için daha etkin yönetim arayışı vardı. Özal'dan sonra sistem, istikrar üretemeyen çok parçalı ve etkisiz koalisyonlara mahkum kaldı. Krizlerin önemli bir kısmı sistemden kaynaklanıyordu. Bu sistem, sorun çözemediği gibi bir çok sorunun da kaynağı durumunda. Elbette her sistemin iyi ve kötü tarafları vardır, başkanlığın da, yarı başkanlığın da. Peki bugünkü sistem çok mu iyi ve ideal? Türkiye'yi krizler ülkesi haline getiren, istikrarı sağlayamayan, kronik meselelerin çözümünü kolaylaştırmayan bu sistem değil mi? Cumhurbaşkanı-Başbakan arasındaki çiftbaşlılık hiç mi sorun üretmedi? Ecevit-Sezer ilişkisi Cumhuriyet tarihinin en büyük krizine mal oldu. Bugün daha az sorun varsa, aynı partiden aktörlerin varlığı sebebiyledir. Bugünkü sistemden Tayyip Erdoğan'ı veya AK Parti'yi çıkarırsanız, geriye işlemeyen bir sistem kalır. Aslında bizim, 21 Ekim 2007 halk oylamasından sonra yani Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kararının hemen ardından bugünkü sistemin sürdürülebilir olup olmadığını tartışmamız gerekiyordu. Önerilere soğuk bakanların bugünkü sistemin nasıl rehabilite edileceğini, nasıl dönüştürülmesi gerektiğini de açıklaması gerekiyor. Bu yüzden yeni anayasa ve sistem meselesi iki hayati konudur.

AK Parti tüzüğündeki üç dönem şartıyla bu konunun bir ilgisi var mı?

AK Parti tüzüğündeki üç dönem şartının kaldırılmayacağını Başbakanımız kesin bir dille ortaya koydu. Siyasette yenilenme için bu düzenleme mutlaka hayata geçirilecektir. Bugün milletvekillerimiz içinde sekizinci dönemi olan bile var. AK Parti büyük bir camia, büyük bir aile. Aşağıdan gelen kabiliyetli arkadaşlara yer açılması lazım. Meseleyi kişiselleştirmemek gerekir. Sistem tartışması birilerine makam bulmak için yapılmıyor. Ülkenin geleceğini şekillendirecek bir konuyu, taktiksel, kişisel, konjonktürel şekilde ele almamak gerekir. Tayyip Erdoğan bu ülkenin dönüşümünde en önemli siyasi aktördür ve sürece katkısının sürmesi mutlak gerekliliktir.

ANKETLERE BAKIN

Anketlere bakarsanız, diğer genel başkanların ve siyasetçilerin yüzde 10'un altında ikinci bir kategori oluşturduğunu, Erdoğan'ın yüzde 40-50'ler gibi bir beğenilme yüzdesiyle açık ara önde olduğunu görürsünüz. Başbakanımız lider, diğerleri genel başkan... Arada güneşle ay kadar fark var..