Bülent Arınç'tan Bakanlar Kurulu açıklaması

Bülent Arınç'tan Bakanlar Kurulu açıklaması

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası hükümet sözcüsü Bülent Arınç açıklamalarda bulundu. Arınç, Avrupa Birliği bakanlığı ile birlikte Dışişleri Bakanlığı'nın sunumları olduğunu, Irak ve Suriye konularının ele alındığını söyledi.

Bir gazetecinin, AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayı belirleme sürecinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile üçlü bir zirve yapılıp yapılmadığını ve Erdoğan'ın köşk'e çıkması halinde Başbakanın kim olacağını sorması üzerine Arınç, şöyle konuştu:

"KÖŞK ADAYIMIZ DÜNYANIN BİLDİĞİ BİR İSİM OLACAK"

"Buna 'evet' desen bir türlü, 'hayır' desen bir türlü. Öyle bir soru soruyorsun ki, geçtiğimiz dönemdeki görüşmelerimizdeki sorularınıza cevaplardan farklı bir şey söylemeyeyim ama Cumhurbaşkanı adayının tespit edilmesi yarın da ilan edilecek olması konusunda hakikaten tüm istişareler başarıyla ve samimiyetle yürütüldü. Bir karar verildi. O kararı ilanı, yarın inşallah bu saatlerde, bütün dünyanın bildiği isim olacaktır. Bundan sonraki gelişmeler zaman içerisinde herhalde önümüze gelcek. Yine bu konudaki çalışmalar, istişareler devam edecek. Çünkü önümüzde nereden baksanız 2 aya yakın zaman var. Sayın Başbakanımız, 'başbakanlık ve partinin geleceği konusunda cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra daha çok duracağız' şeklinde konuştular. Bizce de doğru olan budur. İnşallah o günü rahatlıkla, suhuletle bekleyeceğiz. Bizim görüşmelerimize gelince ikili görüşmeler yaptığımızı ifade etmiştim. Üçüncü bir görüşme yapılıp yapılmadığı konusunda üzülerek sorunuza cevap veremeyeceğim. Çünkü altından başka alt sualler çıkacaktır, tartışmalar başlayacaktır. Ona gerek yok. Yarın inşallah en büyük kısmını dinlemiş ve görmüş olacağız."

IRAK'TA ALIKONULAN VATANDAŞLAR

Irak'a alıkonulan yurttaşlarımızın durumu ile ilgili bir gelişme olmadığını, ancak durumları hakkında bilgi sahibi olduklarını söyleyen Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

Musul'da alıkonulan yurttaşlarımızla ilgili konuda henüz olumlu bir gelişme yok. Şu anda sağlıklarının yerinde olduğunu, ihtiyaçlarının karşılandığını söyleyebilirim. Sadece konsolosluk görevlimiz değil, 30 civarında da şoförümüz var ellerinde. Çalışmalar kapsamlı olarak devam ediyor. Ümit ediyorum ki Ramazan içerisinde yurttaşlarımıza kavuşacağız.

Arınç: Rehinelere Ramazan bitmeden kavuşacağız İZLE

Arınç'ın açıklamalarından satırbaşları;

Irak'ın parçalanmasına yönelik gelişmeleri değerlendiren Arınç, Netenyahu'nun Kurt devleti ile ilgili sözlerini de değerlendirerek şunları söyledi;

"İsrail çevresindeki devletler ne kadar küçük olursa İsrail o kadar rahat edecektir. Ancak bu İsrail'in tamamının görüşü değildir. Ayrıca onun böyle söylemiş olması bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Irak'ta bir devlet var.

Bizim sadece Kerkük'te sıkıntı yok. Kerkük'te Türkmenlerle birlikte başka unsurlar da var. Biz Kerkük'ün aynı konumunun devamından yanayız. Neçirvan Barzani Türkiye'ye geldiğinde Türkiye tezini onlara iltemiş, onlar da buna sadık kalınacağını ifade etmişlerdir.

DEMİRTAŞ SÜRPRİZ OLMADI

Selahattin Demirtaş'ın adaylığı beklenen birşeydi. CHP ve MHP adayını belirlemişti. Yarın da AK Parti'nin adayı açıklanacak. Başka adaylar da çıkabilir. CHP'de 21 milletvekili imza atmamıştı. Sanırım başka aday çıkaramayacaklar.

"UMARIM KILIÇDAROĞLU SÖZÜNÜ UNUTMAZ"

Çözüm sürecine ilişkin 6-7 maddelik tasarı Meclis'e sevk edildi. Bununla ilgili eleştiriler olacaktır. CHP açısından bir eleştiri olmamasını temenni ederim. Kılıçdaroğlu Diyarbakır'da buna destek vereceğini söylemişti. Umarım Ankara'da söylediğini unutmaz.

"BAKANLAR KURULU SÜRECE YASLA ZEMİN OLUŞTURUYOR"

Bakanlar Kurulu, bir kanunla sürece yasal zemin oluşturuyor. Bakanlar Kurulu kişilere kuruluşlara yetki verdiğinde bu kurumlar görevlerini yapacaktır. Kamu Güvenliği ve Müsteşarlığı bunun için kurulmuştur. İktidar ve muhalefet bununla ilgili görüşlerini açıklayacak, komisyon ve Meclis'te madde çıkarılması veya eklenmesi de mümkündür.

Çözüm sürecinin başlamasından bu yana 15-16 ay geçti. Artık yasal zeminin oluşması zarureti doğmuştur. MHP'nin bu konudaki sözlerini önemli görmüyorum. Dağdan inişler, silahların bırakılıp bırakılmaması, yargılanma durumları tek tek ele alınacak konulardır.