Charlie Chaplin'in hayatı

Charlie Chaplin'in hayatı

Asıl adı Charles Spencer olan Charlie Chaplin, 1889'da Londra'da sirkte oyuncu olarak çalışan bir ailenin ferdi olarak doğdu.Londra'nın fakir bölgelerinden birinde doğup büyüyen ve 1910'da ABD'ye yerleşti.

Charlie 1913'den itibaren önceleri kısa metrajlı filmlerde rol aldı. O dönemde başlayan oyunculuk kariyerine, 19l7'den itibaren oyuncu, senarist ve yönetmen olarak birçok filme imza attı.

KOMEDİNİN EKOLÜ

1919'da United Artists isimli film şirketini kurarak birçok filmin çekimine öncülük etti. Filmlerinde mim sanatının öğelerini ustaca kullanması, duygusallığı ve sakarca hareketleri onu sinemanın ekol ismi haline getirdi. Şarlo tiplemesi birçok komedyene esin kaynağı oldu.

ABD'YE GİRİŞ YASAĞI

Yarattığı 'modern palyaço' Şarlo ile dünya üzerinde filmlerinin gösterildiği her ülkede insanların hayranlığını toplamasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlığını reddetmesi sebebiyle bu ülkede kendisine yönelik olarak başlatılan karalama kampanyası; kendisinden bir hayli genç olan kadınlarla yaptığı dört ayrı evlilik, bir dönem kendisine açılan babalık davası, The Immigrant filminde bir ABD memurunu tekmelediği sahne ve son olarak 'Altına Hücum' filmindeki bazı sahnelerin komünizm propagandası olarak yorumlanması gibi olayların etkisiyle Chaplin'in ABD'ye girmesi yasaklandı.

ŞOVALYE ÜNVANI

Bunun üzerine karısı ve çocuklarıyla birlikte hayatının sonuna kadar yaşayacağı İsviçre'ye yerleşen Chaplin, ancak 1972 yılında Oscar Özel Ödülü'nü almak için yıllar sonra ABD'ye geri döndü. Takip eden yılda City Lights adlı filme bir kez daha Oscar ödülünü kazanmıştır. 1975 yılında 86 yaşında iken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth tarafından şovalye ünvanına layık görülmüştür.

YAŞAMIMLA VEDA ETTİ

1952'de İsviçre'ye yerleşen Chaplin 1966'da Hong Kong'lu Kontes (A Countess from Hong Kong) filminin yönetmenliğini yapıp sinema dünyasına veda etti. 1964'de My Autobiography (Yaşamım) isimli eserinde hayatını anlatan Şarlo 1977'de İsviçre'de hayata veda etti.

Şarlo'nun iz bırakan filmleri:

Şarlo Asker (Shoulder Arms1918),

Yumurcak (The Kid-1921),

Şarlo Hacı (The Pilgrim-1922),

Altına Hücum (The Gold Rush-1925),

Şehir Işıkları (The City Lights-1930),

Şarlo diktatör (The Great Dictator-1940)

Sahne Işıkları (lamelight-1952)'tir.