CHP İç Güvenlik Paketi'ni AYM gündemine taşıdı
Ajanslar

CHP İç Güvenlik Paketi'ni AYM gündemine taşıdı

Daha önce de çıkan yasalara tepki göstererek AYM'ye taşıyan CHP bu kez de İç Güvenlik Paketi'ni AYM'ye taşıyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, İç Güvenlik Paketi'nin TBMM'den geçtiğini hatırlatarak, bu konudaki görüşlerinin sorulması üzerine, "Milletin oyuyla seçilen iktidarın milletvekilleri, milletin iradesine darbe yapmıştır" iddiasında bulundu.

"ANAYASA MAHKEMESİ'NE GİDECEĞİZ"

Ağbaba, "İç Güvenlik Yasası'nın yürürlüğe girmesinin ardından kimsenin sokakta düşüncesini özgürce açıklayamayacağını" öne sürerek, "Buna karşı sokakta muhalefeti örgütleyeceğiz. İç Güvenlik Yasası'nı, Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. İç Güvenlik Yasası'nı tanımayacağız. Sokaktaki insanlarla beraber İç Güvenlik Yasası'nı 8 Haziran'da tekrar Meclis'e getirip bunu değiştireceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bunu ortadan kaldıracağız" dedi.

PAKETİN GETİRDİKLERİ

Toplantı veya gösteri yürüyüşlerinde, 'havai fişek, molotof ve benzeri el yapımı patlayıcılar, demir bilye ve sapan' bulundurulması, taşınması yasak olan maddeler kapsanmına alındı. Bunları taşıyanlara verilecek cezalar da arttırılarak, 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezası gelitirildi. Cezanın alt sınırı 2 yılın üzerinde olduğu için bu durumdakiler tutuklanabilecek.

Kimlik gizlemek için yüzlerini tamamen veya kısmen, bez gibi malzemelerle örterek toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılmak da suç kapsamına alındı. Cezası, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis.