Clinton-Davutoğlu görüşmesi sona erdi

Clinton-Davutoğlu görüşmesi sona erdi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmesine ilişkin ''Suriye'de geçiş sürecinin en kısa sürece tamamlanması ve bu geçiş sürecinde herhangi bir güç boşluğunun oluşmaması konusunda da mutabık kaldık. Böylesi bir güç boşluğundan istifade etmek isteyen başta PKK olmak üzere terör gruplarına karşı her türlü tedbiri almamız gerektiği konusunda da ortak bir perspektife sahibiz'' dedi.

3 ÖNEMLİ KONU KONUŞTUK

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ''Suriye'de birinci önceliğimiz muhalefetin tüm çabalarını destekleyip, şiddetin durdurulması, Esed olmadan demokratik bir Suriye'ye erişilmesidir. ABD muhalefete silah dışı, mali ve iletişim yardımını sürdürmeye devam edecek. Aynı zamanda farklı şekilde desteklerimizi sürdürüyoruz'' şeklinde konuştu.

Clinton, görüşmede şu 3 başlığın görüşüldüğünü anlattı: '. Muhaliflerin şiddetini durdurma çabalarına destek olmak.ABD'nin muhaliflere silah dışında insani yardım göndermesi. Suriye'de demokratik bir geçişi sağlamak'

Clinton: Suriye'de özgür basın yok. Öğrenciler üniversitelerde tepkilerini dile getiremiyorlara. Biz ilk ağızdan gençlerden dinledik. Gerçekten çok cesur davranıyorlar. Tanklar ve uçaklardan yapılan saldırılara karşı mücadele ediyorlar. Bu saldırıların daha fazla kayba neden olmasının önüne geçilmeli.

Biz sayın bakanla birlikte önümüzde çok fazla sorumluluk olduğunu gördük. Türkiye ile ciddi istişare içindeyiz.

Davutoğlu: Halep'te güç boşluğundan faydalanmak isteyen bazı guruplar kendi egemenliklerini kurmak isteyebilirler. Kimyasal silahlarla ilgili bazı senaryolar konusu planlamamız gerekiyordu. İnsani koruma misyonunu sağlamak zorundayız. Bu halk meskun mahallerde sürekli bombardıman altında yaşıyorsa müzakerler dışında bazı tedbirlerin de alınması gerekiyor.

Bütün bu geçiş döneminden sonra yeni Suriye'de bir mezhep ve din çatışmasının olmaması için uluslararası toplumla birlikte adımlar atılmalı. Görüşmemiz faydalı bir alt yapı oluşturduk.

GAZETECİLERİN SORULARI

Soru: Suriyeliler uluslararası camia tarafından yanlız bırakıldıklarını düşünüyorlar. Elle tutulabilir herhangi bir destekle ilgili konuşmalar yaptınız mı? Suriye'de PKK varlığıyla ilgili Türk tarafındaki endişelere ne diyorsunuz?

Clinton: Bölgede yaşanan şiddetin sınırı yok. Bizim yapacağımız herhangi bir şeyin akıtılan kanın durdurulmasını sağlamak olduğunu belirtmek istiyıoruz. Yapacağımız şeyler Esad rejiminin kan dökmesini azaltmalıyız. Bizim amacımız Suriye halkına destek vermek ve onların daha iyi bir geleceğe sahip olmalarını sağlamak.

PKK ilgili olarak, ABD Türkiye'nin haklarına saygı göstermektedir. Türkiye'nin PKK ile yaptığı mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Biz teröristler konusunda kaygılanıyoruz. Suriye'deki durumdan faydalanarak kendi hakimiyetlerini oluşturup çevre ülkelere saldırmalarından korkuyoruz.