Cumhuriyet'in ilk Ermeni memuru

Cumhuriyet'in ilk Ermeni memuru

Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Cumhuriyet tarihinin ilk Ermeni kökenli devlet memuru Leo Halepli'yi köşesine taşıdı.

İşte Mahmut Övür'ün o yazısı

Başmüzakereci Devlet Bakanı Egemen Bağış, Portekiz'in başkenti Lizbon'a giderken uçakta birçok konuda açıklama yaptı. Bahsettiği gelişmelerden biri, öyküsü iki yıl önceye dayanan bir konuyla ilgili. 2009'da AB Genel Sekreterliği'ne AB uzmanı alınması için sınav açıldı ve 42 uzman belirlendi. Onlardan biri de Leo Halepli'ydi. Yani bu sınavla bir Ermeni Türkiye vatandaşı devlet memuru olacaktı. Ancak sınava giren vatandaşlardan birinin başvurusu üzerine İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi ve Türkiye'nin kendi azınlık yurttaşlarına açtığı ilk kapı tehlikeye girdi.

BAKANLIK KARARI DANIŞTAY'A GÖTÜRDÜ

Yine de umutlar bitmemişti. Bakanlık kararı Danıştay'a götürdü. Danıştay'ın kararı iki yıldır merakla bekleniyordu. Bağış'ın verdiği bilgiye göre Danıştay, İdare Mahkemesi'nin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bozmuş ve 42 AB uzmanına devlet memuru olma yolu açılmıştı. AB Genel Sekreteri Büyükelçi Volkan Bozkır, son durumu şöyle anlatıyordu: "Yasal olarak bu yol açıldı. Kararı sınavı kazanan 42 kişi verecek. Bu iki yıl içinde farklı işler yapan olabilir. Bu nedenle kimlerin dönüp dönmeyeceğini bilmiyoruz." Böylece iki yıl sonra AB Genel Sekreterliği AB uzmanlarına kavuşacak. Cumhuriyetin 88'inci yılına doğru giderken ilk kez kendi vatandaşı bir Ermeni'yi "devlet memuru" yapıyor. Ne dersiniz biraz geç de olsa Türkiye normalleşmiyor mu?