Darbe mağduru personele iade-i itibar

Darbe mağduru personele iade-i itibar

''Temel yasa'' olarak görüşülen sözleşmeli er ve erbaş alınması ile YAŞ kararlarıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere emeklilik ya da kamuda istihdam olanağı getiren tasarının, ikinci bölümü de kabul edildi.

EMEKLİLİK YA DA KAMUDA ÇALIŞMA İMKANI

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla TSK'dan ilişiği kesilenlere emsali rütbelerdekilere denk özlük hakları üzerinden emeklilik ya da kamuda çalışma imkanı getiren 2. bölüm dün komisyonun yerini almaması nedeniyle görüşülemedi. Çıkan yasa ile 12 Mart ve 12 Eylül döneminde askerden ilişiği kesilenlere özlük hakları için iade edilebilecek.

ÖNCE SADECE 28 ŞUBAT DÖNEMİNİ KAPSIYORDU

Tasarı ilk gündeme geldiği zaman sadece 28 Şubat döneminde atılanları kapsıyordu. Daha sonra 12 Mart ve 12 Eylül döneminde askerden ilişiği kesilenlerin de eklenmesi gündeme geldi ve Genel Kurul'a verilen önergeye eklendi. Fakat, 12 Eylül ve 12 Mart mağdurları, TSK'dan ilişiği kesilenlere emsali rütbelerdekilere denk özlük hakları üzerinden emeklilik imkanı sağlayan bölüm daha sonra yasa kapsamından çıkarıldı. Ancak bu bölüm bu sabah tekrardan tasarıya eklendi.

MSB KESİN RAKAM ÇIKARMAYA ÇALIŞIYOR

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül haftabaşında gazetecilere kesin bir rakam çıkarmaya çalıştıklarını belirterek, ''1971'e kadar gidecek. 1980 sonrası mağdur olanlar 'bizi de dahil edin' diyorlar. Kati rakam çıkarılamadı, arkadaşlar hala çalışıyor. Çalışma biterse önergeyle dahil edilecek, yoksa daha sonraya kalacak'' demişti.