Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

kuj

Evinizin dekorasyonu her şeyden çok sizin zevkinizi yansıtmalı ve siz nasıl rahat edecekseniz o şekilde kurgulanmış olmalıdır. İşin içine renkler ve zevkler girdiğinde herhangi bir tasarımın herkes için en iyisi olacağı pek söylenemez.

Kendi evinizin düzenlemesinin sizin istediğiniz gibi olması esastır ancak bazen ipin ucu kaçar ve ortaya sandığımızdan farklı bir sonuç çıkar. Dekorasyon sırasında dikkat edebileceğiniz birkaç kilit nokta, kontrolü elde tutmanızı sağlayacaktır.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

- Fazla eşyadan kaçının. Eşya fazlası hem odayı küçük gösterir, hem rahat hareket etmenizi engeller. Sığmayan eşyaları sığdırmaya çalışmayın.

- Eşyalarınızı seçtikten sonra duvar rengine karar verin. Duvar rengine göre eşya ve aksesuar seçmek daha zahmetli olacaktır.

- Tek bir aydınlatma kaynağı ile yetinmeyin ya da odayı sadece tek bir yönden aydınlatmakla kalmayın. Farklı aydınlatma katmanları oluşturun. Tavandan, duvardan, yerden, niş aydınlatma, abajur gibi seçeneklerin birkaçını birlikte kullanın.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

- Bir odada çok fazla renk kullanmayın. Tavsiye edilen, en fazla 3 renk seçip bunları odada paylaştırmanızdır.

- Plan yapmadan ev alışverişine çıkmayın. Hangi renkleri kullanacaksınız, kaç parça eşya alacaksınız, önceki evinizden elinizde eşya var mı, bunlar mutlaka gözden geçirilmelidir.

- Farklı desenleri birlikte kullanırken çok dikkat edin. Ortak bir noktası olmayan çok fazla deseni yan yana getirmeyin. Koltuklarınız desenliyse perde ve halının sade ya da perde desenliyse koltukların desensiz olması gibi dengeyi koruyacak seçimler yapın.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

- Perde seçiminde tercihinizi kısa değil, uzun perdelerden yana kullanın.

- Eşyalar göre odaya küçük gelecek bir halı almamalısınız. İdeali eşyaların hepsinin halıda olmasıdır ancak bu her zaman mümkün olmaz. Halı en azından koltukların ön ayağına kadar gelmelidir.

- Odadaki her eşya başka bir eşya veya aksesuar ile eşleşsin diye uğraşmayın. Örneğin turkuaz koltuklarınızı mutlaka turkuaz perde ve turkuaz halı ile eşleştirmek zorunda değilsiniz. Zıt renkleri, doğal renkleri ya da rengin farklı tonlarını değerlendirebilirsiniz.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

- Eşya yerleştirmeden önce bir odak noktası belirleyin. Bir pencere, kütüphane, şömine, büyük bir tablo veya TV ünitesi gibi, eşyaları çevresinde ya da ona doğru yerleştireceğiniz bir referans noktası belirleyebilirsiniz.

- Duvar tablo asarken çok yükseğe ya da çok alçağa asmak odanın tüm havasını olumsuz etkileyebilir. Tablo asarken göz hizasını temel alın.

- Aksesuar olarak yastık kullanmak iyi bir fikirdir ancak kanepelerinizi gereğinden çok yastıkla doldurmayın. Hem rahat oturmanızı engeller hem de kalabalık yaratır.

- Sade renklere saplanıp kalmayın. Kahverengi, krem rengi ve bej ilk bakışta risk taşımayan, doğal renklerdir ama evin cansız ve karanlık görünmesine neden olabilirler. Siyah, gri, beyaz paleti için de aynısı geçerlidir. Turkuaz, bordo, kiremit ya da hardal rengi gibi bu nötr renkleri tamamlayacak renkleri kullanmaya cesaret edin.

Dekorasyonda dikkat edilmesi gerekenler

- Eşyalara göre odaya küçük halı almayın. İdeali, eşyaların hepsinin halı üzerinde olmasıdır ancak bu her zaman mümkün olmaz. Halı en azından koltukların ön ayağına kadar gelmelidir.

- Güzel görünecek diye rahat edemeyeceğiniz herhangi bir aksesuar ya da eşya almayın. Dekorasyon esnasında mutlaka rahatınızı, alışkanlıklarınızı, yaşam şeklinizi ön planda tutun.

- Sırf başkaları beğendi ya da tam tersi ‘olmaz’ dedi diye, kendi zevkinizi bir kenara bırakıp dışarıdan gelen sesleri dinlemeyin. Sizin istediğiniz gibi olmadığı takdirde ne kadar şık olursa olsun, dekorasyon gözünüze itici gelme riski taşır.