Dolmabahçe Sarayı'nda üniformalı 16 Türk Askeri
ensonhaber.com

İstanbul’da yapılan İslam İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi’ne katılan yabancı konuklar için geçen Perşembe gecesi Dolmabahçe Sarayı’nda verilen resmî yemekte, basına yansımayan hoş ve önemli bir ayrıntı vardı: Yabancı misafirleri, sarayın iç kısmında tarihteki 16 Türk Devleti’nin askerlerinin üniformalarını giymiş 16 asker karşıladı...

Dolmabahçe Sarayı'nda üniformalı 16 Türk Askeri
(16 Türk Devleti’nin askerî giysileri içerisindeki Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerleri, Dolmabaçe Sarayı’nın girişindeki koridorda konukları karşılıyorlar)

GEÇTİĞİMİZ YIL TARTIŞMALARA NEDEN OLMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yabancı konuklar için yapılacak karşılama törenlerinde bandonun ve şeref kıt’asının yanısıra tarihî giysiler içerisindeki askerlerin de bulunması kararlaştırılmış ve hazırlıkların hayata geçirilmesinin ardından yoğun bir tartışma çıkmıştı... “16 Türk Devleti’nin üniformalarını giymiş askerler” tartışması uzun süre devam etmişti.

GEÇMİŞİNİ UNUTANLARA HATIRLATMA

Murat Bardakçı, konuya ilişkin yazdığı yazısında, "Avrupa’nın en gelişmiş memleketlerindeki protokol karşılamalarında tarihten mümkün olduğu kadar geniş şekilde istifade edilmesini kıskanırdım ve bizdeki resmî törenlerde de geleneksel giysiler içerisindeki askerlerin hazır bulunması konusu, otuz seneden fazla bir zamandan buyana hayâlimdi. Törenlerde yeniçeri, levend ve hattâ daha eski Türk devletlerini sembolize eden tarihî elbiseler içerisindeki askerlerin bulunması hem memlekete gelen yabancı liderlere Türkiye’nin binlerce senelik tarihini hissettirebilir, hem de geçmişini unutmuş olan bazı vatandaşlara eski asırlarla ilgili bazı gerçekleri hatırlatabilirdi..." ifadelerini kullandı.

Dolmabahçe Sarayı'nda üniformalı 16 Türk Askeri
(Yabancı konuklar Dolmabahçe’ye geldikleri sırada, sarayın merdivenlerinde yeniçeri giysileri içerisindeki Muhafız Alayı askerleri bekliyordu)

16 TÜRK DEVLETİNİN ASKERLERİ KARŞILADI

Ankara’da başlatılan uygulama, Perşembe günü Dolmabahçe’de de devam etti. İslam İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi’ne katılmak üzere İstanbul’da bulunan yabancı misafirler sarayın girişinde önce Genelkurmay’ın mehter takımı ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından karşılandılar. Devlet ve hükümet başkanları binaya selâmlık kapısından, bakanlar ve diğer heyet üyeleri de deniz tarafından girerken, dışarıdaki merdivenlerin bitiminden muayede salonuna uzanan uzun koridorda da tarihteki 16 Türk Devleti’nin üniformalarını giymiş Muhafız Alayı askerleri yeraldı. On kadar rehber, konuklara hem askerler, hem de muayede salonuna uzanan güzergâhtaki mekânlar hakkında bilgi verdiler.

Dolmabahçe Sarayı'nda üniformalı 16 Türk Askeri
(Dolmabahçe Sarayı’nın muayede salonunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından İslam İşbirliği Teşkilâtı Zirvesi’ne katılan konuklara verilen akşam yemeği.)

DÖRT DİLE TERCÜME EDİLDİ

Osmanlı İmparatorluğu’nun son 70 senesinde en üst düzeydeki yönetim merkezlerinden olan Dolmabahçe Sarayı’nın geniş muayede salonu, 19. yüzyılın ortalarından itibaren resmî bayramlaşma törenlerinin de mekânı idi. Hükümdarın tahtı her bayramda buraya kurulur, devlet erkânının katıldığı ve “muayede merasimi” denen bayramlaşma töreni burada yapılırdı...

Muayede salonundaki yemek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kısa bir konuşması ile başladı, daha sonra Dolmabahçe’nin geçmişinin anlatıldığı ve spontane olarak dört dile çevrilen bir başka konuşma yapıldı ama şehit haberlerinin gelmesi sebebi ile yemekte musiki icra edilmedi.