AB Afganistan Özel Temsilcisi: Taliban, kızların okula gidebilmesi için taahhütte bulunmadı
AA

15 Ağustos 2021'de Taliban'ın Afganistan yönetimine gelmesiyle kızların önce ortaokul ve liselerde, geçen kasım ayında ise üniversitelerde eğitim alması engellenmişti.

Yine kasım ayında Afgan kadınların yerel ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışması da askıya alınmıştı.

Ülke genelinde kızlar, şu an ilkokul 6'ıncı sınıfa kadar eğitim alabiliyor.

Kabil'de basın açıklaması yaptı

Afganistan ziyaretinde Taliban yetkilileri ile görüşen Niklasson, başkent Kabil'de basın açıklaması yaptı.

Görüşmelerde kadınların çalışması ve kız öğrencilerin yeni eğitim öğretim döneminde okula gidebilmesi gibi insan hakları alanındaki konuları gündeme getirdiğini kaydeden Niklasson, ancak herhangi bir taahhütte bulunulmadığını aktardı.

"Herhangi güçlü bir taahhüt duymadım"

Niklasson, "Bu konuları bakan vekilleriyle olan görüşmelerimde gündeme getirdim. Çoğu, kadın ve kızların eğitim alma hakkının olduğunu kaydetti. Tarafımızdan sunulan çok açık sorulara karşı, yeni eğitim döneminde okulların açılmasına yönelik herhangi güçlü bir taahhüt duymadım." dedi.

Kızların eğitim almasının Afganistan'ın gelecek nesilleri için gerekli bir yatırım olduğunu vurgulayan Niklasson, bunun görüştükleri her Afgan'ın talebi olduğunu kaydetti.

Niklasson, Afganistan ziyaretinde Taliban geçici hükümetinin Başbakan Yardımcısı Mevlevi Abdul Kebir, Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki de dahil olmak üzere Taliban'ın önde gelen isimleriyle görüştü.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)