ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Putin'in otoritesindeki çatlaklar ortaya çıktı
AA & Ensonhaber

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'da yaşanan Wagner krizini değerlendirdi.

Blinken, Wagner paralı askerlerinin "kısa ömürlü isyanının Putin'in otoritesindeki gerçek çatlakları" ortaya çıkardığını söyledi.

Blinken, Wagner lideri Yevgeniy Prigojin'in hafta sonu ayaklanmasının "Putin'in otoritesine doğrudan bir meydan okuma" olduğunu savundu.

"Gerçek çatlakları gösteriyor"

Birçok ABD'li medya kuruluşuna konuşan Blinken, "Bu, derin soruları gündeme getiriyor, gerçek çatlakları gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Putin Ukrayna'yı haritadan silmek istiyordu"

Blinken, verdiği demeçte şunları dile getirdi:

16 ay önce Putin, Ukrayna'da Kiev'in eşiğindeydi. Şehri birkaç gün içinde ele geçirmek, ülkeyi haritadan silmek istiyordu.

Şimdi, Rusya'nın başkenti Moskova'yı kendi yarattığı paralı askere karşı savunmak zorunda kaldı. Çatlakların ortaya çıktığını görüyoruz.

Ne olacağına ya da durumun nereye evrileceğini bilemeyiz ancak Putin'in önümüzdeki dönemde cevaplaması gereken çok soru olacak.

"Wagner'i gelecekte neyin beklediğini bilmiyoruz"

ABD Dışişleri Bakanı'nın açıklamaları, bazı uluslararası medya kuruluşlarınca şimdiye kadar Batı'dan yapılan "en güçlü" açıklamalar olarak nitelendirildi.

Antony Blinken, Wagner paralı asker grubunun üyelerini gelecekte nelerin beklediğini söylemek için çok erken olduğunu kaydetti.

Rusya'yla ülkedeki diplomatik personel ve ABD vatandaşlarının korunması için kendi ekibinin irtibata geçtiğini aktaran Blinken, "Rusların mesajı aldıklarından emin olmak için birçok kişi irtibat kurdu." dedi.

"Rusya'da henüz son hamle görülmedi"

Blinken, henüz Rusya'da "son hamlenin" görülmediğini, bunun gelişmekte olan bir "hikaye" olduğunu belirterek, ABD'nin durumu çok dikkatli ve yakından takip ettiğini söyledi.

Öte yandan Blinken, gelişmelerin Rusya'nın "iç meselesi" olduğunu ancak ABD'nin her zaman her türlü senaryoya karşı hazırlık yaptığını dile getirdi.

"Temel odağımız Ukrayna"

ABD'nin temel odağının Ukrayna olmaya devam ettiğini belirten Blinken, şu ifadeleri kullandı:

Biz Ukrayna'nın Rusya'ya karşı kendilerini korumak için ihtiyaçlarını sağlamaya ve Rusya'nın işgal ettiği toprakları geri almalarına odaklanıyoruz. Bu konuda müttefiklerimiz ve ortaklarımızla da birlik içindeyiz.

Blinken, gelişmelerin Rusya ve Wagner için "ciddi dikkat dağıtıcı etkenler" olduğunu değerlendirerek, "Bu, Ukrayna için sahada ilerlemeye imkan sağlayabilir." dedi.