Almanya, Afganistan'a verilen desteği durdurmayı tartışıyor

Afganistan'da yönetimi elinde bulunduran Taliban, sivil toplum kuruluşlarının (STK) kadın personel çalıştırmasını ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı.

Karar, Almanya'da tepkiyle karşılandı. Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze, Afganistan'a verilen desteğin durdurulmasından yana olduğunu söyledi.

Taliban'ın kararına tepki

Schulze, Taliban'ın askıya alma kararına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Taliban'ın Afganistan'daki STK'lara kadın personel çalıştırma yasağı getirmesiyle Afgan halkına yapılan yardımlara bir darbe indirildiğini belirten Schulze, "Kuruluşlar, kadın çalışanlar olmadan nüfusun yarısı için birçok alanda çalışmalarını sürdüremezler.

"Desteği askıya almaktan yanayım"

Bu, tamamen yeni bir durumu ortaya çıkardı. Bu yüzden başkalarıyla sağladığımız mevcut desteğin şimdilik askıya alınmasından yanayım." ifadelerini kullandı.

Schulze, Almanya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nın, Dünya Bankası ile kısa süre içinde Taliban'ın oluşturduğu bu yeni durumda Afganistan'daki insanlara yönelik destek çalışmalarının sürdürülüp sürdürülmeyeceği ve gerektiğinde nasıl devam edeceği konusunda istişarede bulunmak için Afganistan Yeniden İnşa Fonu katılımcılarını toplantıya davet edeceğini kaydetti.

Taliban: Karara uyulmalı

Taliban geçici hükümetinin Ekonomi Bakanlığı Sözcüsü Abdurrahman Habib, Bakanlığın söz konusu kararı ülkedeki tüm STK'lara gönderdiğini ve bu karara uyulması gerektiğini söylemişti.

Almanya, Afganistan'a verilen desteği durdurmayı tartışıyor

Kız öğrencilerin eğitimlerine ara verildi

Kadın personelin işlerine son vermeyen STK'ların lisanslarının iptal edileceği kaydedilmişti.

Taliban geçici hükümetinin Yüksek Öğretim Bakanlığı, 20 Aralık'ta Afganistan'daki tüm kamu ve özel üniversitelere gönderdiği talimatla kız öğrencilerin eğitimlerine ikinci bir duyuruya kadar ara verildiğini duyurmuştu.

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban sonrası, kamu ve özel sektörde çalışan çok sayıda kadın işini kaybetmişti.

Almanya, Afganistan'a verilen desteği durdurmayı tartışıyor