Avrupa'dan yasa dışı Yahudi yerleşimlerine destek: 164,2 milyar dolar sağladılar
AA

İsrail'in Filistin toprakları üzerindeki yasa dışı yerleşim birimleri, Avrupa tarafından finanse ediyor.

Kıtada faaliyet gösteren yüzlerce finans kuruluşunun, Yahudi yerleşimlerinin inşası kapsamında hareket eden 51 şirkete destek sağladığı ortaya çıktı.

164,2 milyar dolar destek

Filistinli sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "İşgali Satın Alma" (DBIO) koalisyonunun yayınladığı yeni rapora göre, Ocak 2020-Ağustos 2023 döneminde Avrupalı finans kuruluşları, yasa dışı Yahudi yerleşimleri için çalışan şirketlere 164,2 milyar dolar destek sağladı.

51 şirkete en çok finansman sağlayan 10 kredi kuruluşunun sağladığı desteğin 116,55 milyar dolar olduğu belirtildi.

Hangi kuruluş ne kadar aktardı

Bu kuruluşlar arasında BNP Paribas (22,19 milyar dolar), HSBC (14,21 milyar dolar), Deutsche Bank (13,23 milyar dolar), Societe Generale (12,4 milyar dolar), KfW (11,29 milyar dolar), Barclays (10,63 milyar dolar), Credit Agricole (10,29 milyar dolar), Santander (8,61 milyar dolar), ING Group (7,05 milyar dolar) ve UniCredit (6,66 milyar dolar) yer aldı.

"İhlallerde Avrupa finans kuruluşlarının sorumluluğu var"

DBIO koalisyonuna üye olan Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu'ndan (FIDH) yapılan rapora ilişkin açıklama paylaşıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen FIDH yetkilisi Antoine Madelin, "işgal altındaki topraklarda yapılan ciddi ihlallerde, Avrupa finans kuruluşlarının büyük bir sorumluluğu" olduğuna dikkati çekti.

Madelin, Avrupa finans kuruluşlarının, faaliyetlerinin Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve uluslararası insancıl hukuka göre yasa dışı olan bu yerleşimlerin "sürekliliğine ve yayılmasına katkı sağlamadığından emin olması gerektiğini" vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)