İHA

Abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail saldırıları 64 gündür şiddetini artırarak devam ediyor.

İsrail'e en büyük silah satışı ise ABD tarafından sağlanıyor. Bu kapsamda ABD'nin, Gazze'ye saldırılarında İsrail'e destek olması için silah satışları da sürüyor.

Kongre onayına sunmadan 13 bin 981 tank mermisinin satışına onay

ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, ABD Kongresi’nin onayına sunmadan acil durum yetkisini kullanarak İsrail'e 106,5 milyon dolar değerindeki 13 bin 981 adet tank mermisinin satışına onay verdi.

Acil durum yetkisi kullanıldı

ABD Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanlığı'nın tank mermilerinin İsrail'e derhal teslim edilmesi için Silah İhracatı Kontrol Yasası’ndaki acil durum yetkisini kullandığı belirtilerek, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın tank mermilerinin ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları doğrultusunda İsrail'e derhal sağlanması gerektiği konusunda kongreye ayrıntılı gerekçeler sunduğu ifade edildi.

Tank mermilerinin satışının ABD ordusu envanterinden yapılacağı belirtilen açıklamada, satışın ABD'nin savunması üzerinde olumsuz bir etkisi olmayacağı aktarıldı.

45 bin tank mermisini içeren silah satışının bir parçası

Söz konusu tank mermileri, Biden yönetiminin İsrail’e satmak için ABD Kongresi'nden onaylamasını istediği ve değeri 500 milyon dolardan fazla olan 45 bin tank mermisini içeren daha büyük bir silah satışının parçası olarak biliniyor.

ABD’de silah satışları genellikle kongredeki komiteler tarafından yapılan 20 günlük bir incelemenin ardından onaylanır veya onaylanmaz.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)