Brett McGurk, Irak'ta temaslarda bulundu
AA & Ensonhaber

Terör örgütü YPG/PKK ile kurduğu yakın temaslarla bilinen ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk, Irak'ta görüşmelerde bulundu.

McGurk, Irak'ın Erbil kentinde, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani ile bir araya geldi.

McGurk-Barzani görüşmesi

ABD'li yetkili ve Barzani'nin görüşmesine ilişkin anlar kameraya yansıdı. Washington-IKBY diyaloğunun ve iş birliğinin masaya yatırıldığı belirtiliyor.

McGurk ayrıca, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile de görüşme gerçekleştirdi.

Irak ile ABD arasındaki ilişkileri konuştular

Görüşmeye ilişkin Irak Başbakanlık Medya Ofisi'nden yapılan açıklamada, "Irak-ABD ilişkileri ve bu ilişkileri Irak ve Amerikan halklarının çıkarlarına hizmet edecek şekilde çeşitli düzeylerde güçlendirmenin ve geliştirmenin yolları ele alındı." denildi.

Biden'ın destek mesajını ilettiler

ABD'nin Irak Büyükelçiliği'nden, Bağdat'taki görüşmeye ilişkin gelen açıklamada, "ABD delegasyonu, Başkan Biden'ın, Irak halkının yararına olacak şekilde Irak Hükümeti'nin enerji, altyapı ve iklim alanlarındaki reformlarını desteklemeye yönelik koordinasyonuna ve programlarına özel vurgu yaptı." ifadesi kullanıldı.

Irak'a DEAŞ'la mücadelede danışmanlık taahhüdünü yineledi

McGurk'ün, ABD'nin Irak güçlerine "DEAŞ'a karşı mücadelelerinde danışmanlık yapma, imkan sağlama ve yardım etme", öte yandan "DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de bir daha asla yeniden canlanmamasını sağlama" taahhüdünü teyit ettiği aktarıldı.

ABD Başkanı Joe Biden, eski Başkan Barack Obama döneminde DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilciliği görevini yürüten Brett McGurk'ü, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Koordinatörlüğü'ne getirmişti.