CIA Direktörü William Burns: Çin, Tayvan'ı işgal etme yeteneğinden şüphe duyuyor

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çin ordusunun Tayvan'ı olası işgal harekatına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tayvan çevresi, zaman zaman Çin uçaklarının ve savaş gemilerinin varlığına sahne oluyor.

CIA: Şi'nin şüpheleri var

CBS'e konuşan CIA Direktörü William Burns, Rusya'nın Ukrayna'da toprak ele geçirme konusunda zorluklar yaşadığını, bu durumun da Pekin'de şüpheler uyandırdığını söyledi:

Çin Devlet Başkanı Şi ve onun askeri liderliğinin, bugün bu işgali gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğine dair şüpheleri olduğu yönünde görüşümüz var. Putin'in Ukrayna'daki deneyimine baktıklarında, muhtemelen bazı şüpheler güçlendi.

Ordunun 2027'ye kadar hazır olmasını istiyor

Tayvan'ın muhtemel işgaline yönelik tehditleri ciddiye aldıklarını dile getiren Burns, böyle bir çatışmanın yıllar sürebileceğine dikkati çekti.

ABD istihbaratı ve savunma yetkililieri, Şi Cinping'in 2027 yılına kadar işgal girişimi için hazır olmayı istediğine inanıyor. Ancak Burns, bu hedefin değişmez olmadığını düşünüyor:

Başkan Şi, Çin ordusuna ve askeri liderliğe 2027'ye kadar Tayvan'ı işgal etmek üzere hazır olmaları için talimat verdi. Fakat bu, 2027'de ya da başka bir yılda işgal etmeye karar verdiği anlamına gelmiyor.

"ABD ve Avrupa'nın Kiev'e yardımı Pekin'i düşündürüyor"

CIA Direktörü, Ukrayna savaşı sırasında ABD ve Avrupa'nın Kiev'e yardımının da Tayvan'ı işgal hesapları konusunda Çin'i düşündürdüğünü ifade etti.

Söz konusu Asya ülkesi, Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor ve gerekirse güç kullanarak bu topraklar üzerinde kontrol sağlayacağını söylüyor.

ABD ise Tayvan'ın savunmasına katkıda bulunmayı sürdüreceğini taahhüt ediyor.