Ermenistan Başbakanı Paşinyan'dan Putin'e gönderme: Müttefiklerimize asla ihanet etmedik
ensonhaber.com

Rusya ve Ermenistan arasındaki ilişkiler, son dönemde gerilimli günlerden geçiyor.

Azerbaycan ordusunun antiterör tedbirleri kapsamındaki operasyonu karşısında Rusya'nın takındığı tavır, Erivan yönetimi tarafından öfkeyle karşılandı.

İki ülke ilişkileri, Batı'ya yaklaşmak isteyen Ermenistan'ın ABD ile tatbikat yapmasıyla daha da gerildi.

İsim vermeden Putin'i eleştirdi

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Karabağ Ermenilerinin kaderinin sorumluluğunun bundan sonra tamamen Azerbaycan ve Rus barış güçlerine ait olacağını söyledi.

Paşinyan, yaptığı açıklamada, Rusya'dan açıkça bahsetmedi ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin liderliğindeki ülkeyi işaret ederek ihanet içinde olmadıklarını kaydetti.

"İhanet etmedik"

"Ermenistan, müttefiklerine karşı yükümlülüklerinden asla vazgeçmedi." diyen Paşinyan, şöyle devam etti:

Müttefiklerine asla ihanet etmedi. Ancak olayların analizi, yıllardır güvendiğimiz güvenlik sistemlerinin ve müttefiklerin, kırılganlıklarımızı gösterme ve Ermeni halkının bağımsız bir devlete sahip olmasının imkansızlığını haklı gösterme amacı taşıdığını gösteriyor.

"Dış güvenlik sistemimiz etkili değil"

Son yıllarda yaşanan bir dizi olayın kendilerini durumu yeniden değerlendirmeye ve sonuç çıkarmaya zorladığını söyleyen Paşinyan, şunları söyledi:

'Ermenistan'da ne oldu? Ne oluyor, ne olmalı?' Bunlar, cevapları gelecek açısından stratejik olan sorular.

Azerbaycan'ın Ermenistan'a karşı gerçekleştirdiği son saldırılar, içinde bulunduğumuz dış güvenlik sistemlerinin Ermenistan'ın devlet çıkarları ve güvenliği açısından etkili olmadığı sonucunu açıkça ortaya koymaktadır.

Bu, hem 44 gün savaşında, hem Mayıs ve Kasım 2021 olaylarında, hem de Eylül 2022'de netleşti. Liste uzayabilir.