İsrail saldırılarına İngiliz kanıtı: Güvenli ilan edilen Gazze'nin güneyi vuruluyor
ensonhaber.com

Hamas'ın 7 Ekim'deki baskınından sonra Gazze Şeridi'nde tam abluka uygulamaya başlayan İsrail, bölgenin kuzey kesiminin tahliye edilmesini istedi.

Gazze'nin kuzeyine bildiriler atan İsrail uçakları, sivilleri yerinden ederek güneye doğru yönlendirmek istedi.

İsrail sivillere saldırıyor

Ancak İsrail tarafından "güvenli" olarak nitelenen güneye ilerleyen siviller, uyarıldıktan sonra hedef alınıyor.

Tel Aviv yönetiminin, güney bölgesine düzenlenen saldırılar öncesinde yaptığı uyarı ve saldırı sonrası oluşan enkaz görüntüleri BBC tarafından doğrulandı.

Önce güneye gitmeye zorladı, sonra vurdu

Gazze Şeridi'nin güneyine gitmek zorunda kalan yüz binlerce Filistinli, İsrail savaş uçakları tarafından saldırıya uğradı.

8 Ekim'de Han Yunus'a gidilmesini tavsiye eden İsrail ordusu, 10 Ekim'de aynı yerin merkezine saldırı düzenledi. 200'den fazla hedef vuruldu.

Tahliye edilmek istenen bölgeler, İsrail tarafından net şekilde anlatılırken, Gazzelilerin nerelere gideceğine dair bilgiler ise belirsiz biçimde ifade ediliyor.

Refah'ın merkezine saldırı

11 Ekim'de ise Mısır sınırına yakın bir bölge hedef alındı. Refah'ın merkezindeki bir meydan İsrail tarafından bombalandı.

İsrail ordusunun tüm sosyal medya uyarıları incelendi, ancak sonrasında tahliyelere ilişkin farklı bir talimatın verildiğine ilişkin bilgi bulunamadı.

İki kamp hedef alındı

18 Ekim'de Nuseyrat kampını vuran İsrail, 8 Ekim'deki uyarısında Filistinlilerden buradaki kamplara gitmelerini istedi. 17 Ekim'de de Bureyj kampı saldırıya uğradı.

Tüm görüntülerde, insanların yükselen dumanlar ve moloz yığınları arasında kayıpları bulmaya çalıştığı görülüyor.

"Hiçbir yer güvenli değil"

Nuseyrat kampı, 25 Ekim'de bir kez daha İsrail ordusunun saldırısıyla karşılaştı. Katar merkezli Al Jazeera'nin bir röportajında, "Gazze'de hiçbir yer kesinlikle güvenli değil." denildi.

"Gidin" dedikleri Han Yunus'a bombardıman

Başka bir uyarıda, Gazzelileri 16 Ekim'de güneye gitmeye zorlayan İsrail, söz konusu bölgede bulunan Han Yunus'un merkezine 19 Ekim'de saldırı düzenledi.

Bombardıman, Cemal Abdül Nasır Caddesi'nde yaşandı. Ölü ve yaralılar, enkaz altından kurtarılarak Nasser Hastanesi'ne taşındı.

İsrail ordusu, "Kendi güvenliğiniz ve sevdiklerinizin güvenliği sizin için önemliyse güneye, Han Yunus'a gidin." şeklinde uyarı yayınlamıştı.

İsrail ordusu: Güneye gidin dedik ama vurmaya devam edeceğiz

Ortaya çıkan görüntüler sorulan İsrail ordusu, açıklamasında şu iddialarda bulundu:

Belirli konumlarla ilgili daha fazla bilgi sağlayamayız. Gazze'deki sivillere güvenlikleri için güneye gitme çağrısında bulunduk, ancak Gazze'nin her yerindeki terör hedeflerini vurmaya devam edeceğiz.

Uluslararası hukuka uygun olarak İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sivil halkın zarar görmemesi için tedbirler alıyor. Bu tedbirler arasında, mümkün olduğu durumlarda saldırı öncesi uyarılar da yer alıyor.