AA

Orta Doğu'da 2 aya yakın süredir savaş var...

İsrail, yıllardır abluka altındaki Gazze'ye havadan, karadan ve denizden saldırmaya devam ediyor.

Binlerce sivilin katledildiği savaşta, bebekler ve kadınlar ilk hedef oldu.

Hastaneleri de bombardımana tutan İsrail, savaştan geri adım atmamakta ise kararlı.

Şifa Hastanesi boşaltılıyor

Öte yandan İsrail güçleri, savaş süresince sıkça hedef olan bölgedeki Şifa Hastanesi'ne müdahalede bulundu.

Gazze’deki sağlık kaynaklarının yaptığı açıklamada ise şöyle denildi:

"İsrail ordusu hastaların, yaralıların, yerinden edilmiş kişilerin ve sağlık personelinin bulunduğu Şifa Hastanesinin boşaltılmasını istedi."

Kararın ardından hastanedeki sığınmacılar, hastalar ve yaralılar zorla hastane dışına çıkarılmaya başlandı.

Doktorlar ise oldukça tedirgin. Bunun nedeni ise hastaları güneye nakledecek bir ambulansın bulunmaması.

Keskin nişancı korkusu

Gazze Sağlık Müdürü Munir el-Berş, hastanede bulunan 650 hastadan ise sadece 100-120 civarında kişinin kaldığını ve bunların tahliyesi için Birleşmiş Milletler (BM) ile koordinasyona ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Hastanedeki yerinden edilmiş Filistinlilerin yürüyerek ayrılmalarının istendiğini dile getiren Berş, buradaki yatalak hastaların yürüyerek ayrılmak zorunda kaldığını söyledi.

Sedye ve tekerlekli sandalyelerde sürüklenen hastalarla birlikte bölgeden ayrıldıklarını dile getiren Berş, yol boyunca binaların tepelerine yerleşen İsrailli keskin nişancıların kendilerine ateş açabilecekleri korkusunu yaşadıklarını kaydetti.

"Hastanedeki hastalar açlık ve acı çekiyor"

Bölgeye gece-gündüz demeden bombalar yağarken, Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada son durumu şöyle açıklamıştı:

Kudra, "İsrail'in kuşattığı Şifa Hastanesi'nde 7 binden fazla insanımız var. İçeri alınmasına izin verilen yiyecek miktarı sadece 400 kişiye yetiyor. Hastanedeki hastalar açlık ve acı çekiyor, yerinden edilenler bir parça ekmek bile bulamıyor." ifadelerine yer verdi.

8 gündür aç ve susuzlar...

Binlerce insanın bulunduğu hastaneye 8 gündür zikredilmeyecek miktarda yiyecek ve su girdiğini belirten Kudra, "Bu süre zarfında 4'ü prematüre bebek olmak üzere 51 hasta öldü.

İşgal güçleri Şifa Hastanesi'nin altyapısını, su kuyularını ve oksijen ağını tahrip etti. Hastanede bin 500 sağlık personeli, yüzlerce hasta ve 7 binden fazla yerinden edilmiş insan ölümle karşı karşıyadır." değerlendirmesinde bulundu.

15 Kasım'da hastaneye baskın düzenlendi

İsrail ordusu, Gazze'de binlerce hasta ile yerinden edilmiş sivilin bulunduğu, bölgenin en büyük sağlık tesisi Şifa Hastanesine 15 Kasım'da baskın düzenlemişti.

İsrail'in, baskının ardından tüneller ve cephanelikler yerine binada bulduğunu iddia ettiği paslı silahlar ve birkaç kamerayı kanıt olarak sunması, eleştirilere neden olmuştu.

Hamas, İsrail ordusunun Gazze'deki Şifa Hastanesine düzenlediği baskında "katliam" yapmasına karşı uyarıda bulunarak, sağlık personeli, yaralılar ve hastanede yerinden edilmiş binlerce Filistinlinin güvenliğinden İsrail'i, ABD'yi ve uluslararası toplumu sorumlu tutmuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)