Vatikan, taşıyıcı anneliğin evrensel suç olmasını istedi
AA & Ensonhaber

Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde taşıyıcı annelik yayın olarak uygulanıyor. Çocuk sahibi olmak isteyen aileler, para karşılığında taşıyıcı annelerle anlaşıyor.

Türkiye'de yasal olmayan taşıyıcı anneliğe Vatikan da karşı.

Vatikan'a bağlı İman Doktrini Kurulu Bakanlığı, Hristiyan antropolojisine göre "insan onurunun vazgeçilmez doğasına bağlılığı teyit eden" ve özellikle "taşıyıcı annelik" yöntemine karşı çıkan 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olan yeni bildirgesi "Sonsuz Onur"u (Dıgnitas Infinita), kamuoyuna açıkladı.

"Kadın ve çocuğun onuru ciddi şekilde ihlal ediliyor"

Bildirgede, "taşıyıcı annelik" ile kadın ve çocuğun onurunun ciddi şekilde ihlal edildiği belirtilerek,

Çocuk, her zaman bir hediyedir ve asla ticari bir sözleşmenin temelinde olamaz. Anne rahmindeki doğmamış çocuktan başlayarak, insan yaşamı bastırılamaz ya da ticari bir meta haline getirilemez. Bu bakımdan, kadının ve çocuğun onurunu ciddi şekilde zedeleyen sözde taşıyıcı annelik uygulaması esef vericidir.

ifadeleri yer aldı.

"Taşıyıcı annelik, evrensel olarak yasaklanmalı"

Taşıyıcı annelik uygulamasının, bir annenin maddi ihtiyaç durumunun istismar edilmesine dayandığı aktarılan bildirgede,

Bu nedenle, uluslararası topluma bu uygulamanın evrensel olarak yasaklanması konusunda kararlılık çağrısında bulunuyoruz.

ifadesi kullanıldı.

Papa Franciscus, uygulamanın yasaklanması çağrısı yaptı

Diğer yandan, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, İman Doktrini Kurulu Bakanlığı'nın bu bildirgesinden önce geçen hafta kendisi de taşıyıcı anneden doğma ve bu konuya karşı mücadele eden 32 yaşındaki Olivia Maurel ile görüşmüştü.

Papa, ocak ayında da taşıyıcı annelik uygulanmasının küresel ölçekte yasaklanması çağrısı yapmıştı.

İtalya da taşıyıcı anneliği yasaklamayı planlıyor

İtalya'da Giorgia Meloni liderliğindeki sağ koalisyon iktidarı da geçen yıl taşıyıcı anneliğin evrensel suç sayılmasına ilişkin kanun teklifini parlamentoya sunmuştu. Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi, hükümetin bu teklifine Temmuz 2023'te onay vermişti. Yurt dışında taşıyıcı annelik yöntemiyle çocuk sahibi olan İtalyan vatandaşların kanunen cezalandırılmasını da öngören söz konusu kanun teklifinin yasalaşması için parlamentonun üst kanadı Senato'da da görüşülmesi ve oylanması gerekiyor.