Yunan gazetesi: Nikos Dendias, Türkiye'nin Afrika'daki varlığına karşı tura çıktı
ensonhaber.com

Türkiye'nin Afrika kıtasıyla yürüttüğü dostane ilişkileri, Batılı ülkelerin dikkatini çekmeyi sürdürüyor.

'Kazan-kazan' temelinde kıtada son yıllarda Türk büyükelçilik ve silah sistemlerinin sayısı artıyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bu gelişmelerin ışığında 11-13 Ocak tarihlerinde Afrika turuna çıktı.

Yunanistan'ın dikkat çeken Afrika ziyaretleri

Dendias, üç gün süren temasları kapsamında Fildişi Sahilleri, Gana ve Gabon'u ziyaret etti.

Yunan basınından Kathimerini gazetesi, Dendias'ın ziyaretinin "Türkiye'nin Afrika'daki nüfuzunun yükselişine karşı" yapıldığını yazdı.

"Türkiye'nin kıtada artan nüfuzuna karşı koymanın bir parçası"

Haberde, "Dendias, üç günlük Batı Afrika turunu tamamladı. Yunanistan'ın Afrika'yla ilişkilerini derinleştirmeyi amaçlayan tur, aynı zamanda Türkiye'nin kıtada artan nüfuzuna karşı koymaya yönelik daha geniş bir çabanın parçasıydı." denildi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da geçtiğimiz günlerde beş Afrika ülkesini ziyaret etmesinin tesadüf olmadığı belirtildi.

"Afrika'da lider olmak istiyorlar"

Konuya ilişkin, "Türkiye'nin Afrika'da lider rol edinme çabaları şimdiden meyvesini verdi. Economist, kıtadaki Türk diplomatik misyonlarının sayısının son 10 yılda neredeyse dört katına çıktığını (12'den 43'e) yazdı." ifadelerine yer verildi.

Ankara'nın söz konusu kıta ile ticaretinin yaklaşık 30 milyar dolara ulaştığı, bunun 11 milyar dolarının Sahra altı ülkelerle yapılan işlemlerden oluştuğu aktarıldı.

Kıtadaki Türk askeri varlığına işaret ettiler

Türkiye'de üretilen silah sistemlerinin varlığından da bahsedilirken, "Sahel'den Somali'ye, Türk askeri kuvvetleri ve savunma teçhizatları, Afrika kıtasının savaş alanlarında giderek daha sık kullanılan unsurları haline geliyor. Türk Ordusu'nun Somali'de askeri üssü ve eğitim merkezi bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

Nijer'in Bayraktar TB2 ve Hürkuş ilgisi

"Türkiye'nin belki de bölgedeki en önemli ortağı Nijer." denilerek, bu ülkenin başta Bayraktar TB2 SİHA olmak üzere Türkiye'den önemli sayıda askeri teçhizat satın aldığı ve ayrıca 12 Hürkuş eğitim uçağı sipariş ettiği ayrıntısına dikkat çekildi.

"Türkiye'nin geliştirdiği sistemler, rakiplerinden daha ucuz"

Öte yandan haberde, "Türkiye'nin geliştirdiği savunma sistemleri, Batılı rakiplerinden çok daha ucuz. Kullanımlarına ilişkin güvence ve anlaşmaları içermemesi nedeniyle kıtada çok popüler." notu paylaşıldı.