Yurt dışındaki Ukraynalılar, Rusya'ya karşı savaşmak için ülkelerine dönüyor
ensonhaber.com

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelensky, tüm "dünya vatandaşlarını" Rusya'nın işgaline karşı mücadeleye katılmaya çağırdı.

Zelensky, yurt dışında yaşayan Ukraynalılardan da Ukrayna büyükelçilikleriyle temasa geçmelerini istedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı saldırıları işgali altıncı gününe girerken, yurt dışında yaşayan Ukraynalılar, Rusya'ya karşı mücadeleye katılmak için geri dönmeye başladı.

22 BİN KİŞİ UKRAYNA'YA GEÇTİ

Polonya Sınır Muhafızları, saldırıların başlamasından bu yana yaklaşık 22 bin kişinin savaşa katılmak için Ukrayna'ya geçtiği tahmininde bulundu.

Associated Press'in haberine göre, Ukraynalılardan biri, "Vatanımızı savunmak zorundayız. Biz değilsek kim savunacak?" dedi. Başka bir kişi de "Ruslar korkmalı. Biz korkmuyoruz." ifadesini kullandı.

"RUSLARLA SAVAŞMAK İÇİN..."

Polonya'daki şantiyelerde altı ay çalışan 28 yaşındaki Denis, "her şey" olarak tanımladığı Ukrayna'ya döndüğünü belirterek, "Burada, Polonya'da tek başımayım. Neden burada durmalıyım? Bu yüzden vatan için gidiyorum." diye konuştu.

Daha önce altı yıl Ukrayna ordusunda görev yapan Maksym Savych, "Ruslarla savaşmak için vatana dönmek önemli" dedi.

Yurt dışındaki Ukraynalılar, Rusya'ya karşı savaşmak için ülkelerine dönüyor

UKRAYNALI AİLELERE DESTEK

Polonya'ya komşu ülke Çek Cumhuriyeti, erkek üyeleri savaşmak için geri dönmeye karar veren ülkede yaşayan Ukraynalı ailelere destek olmayı planlıyor.

Bakan Marian Jurecka, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı'nın "erkeklerin (Ukrayna) ordusuna katılması gerekirse" gelirlerini kaybedecek ailelere ikramiye hazırladıklarını söyledi.

GERİ DÖNENLER İÇİN ÜCRETSİZ TREN YOLCULUĞU

Çek Cumhuriyeti'nde çoğunluğu erkek olan yaklaşık 200 bin Ukraynalı işçi yaşıyor.

Çekya demiryolları, geri dönen Ukraynalı erkeklerin herhangi bir trene ücretsiz olarak binebileceğini duyurdu. Ukrayna'ya ulaşmak için Polonya veya Slovakya üzerinden seyahat etmeleri gerekiyor.

Yurt dışındaki Ukraynalılar, Rusya'ya karşı savaşmak için ülkelerine dönüyor

"ÜLKEM SAVAŞTA"

Öte yandan İrlanda'da yaşayan bazı Ukraynalılar da Krakow'dan Ukrayna'ya gitmek ve savaşta yer almak için Polonya'ya uçtu.

Cork şehrinde yaşayan Pavlo Serdiuk, İrlanda basınına yaptığı açıklamada, "Bu, benim ülkeme olan bir görevim. Ülkem şimdi savaşta. Oraya gidip ne yapabiliyorsam yapmalıyım." diye konuştu.

"İRLANDA'YI SEVİYORUM AMA UKRAYNA DA VATANIM"

23 yaşındaki Serdiuk, "Yalan söylemeyeceğim. Oraya gitmeye korkuyorum. Oraya ne kadar yaklaşırsan o kadar korkarsın, ama olan bu." dedi.

Stanislov isimli Ukraynalı da "Bizim için duygusal bir durum. Evde çok gözyaşı vardı." ifadesini kullandı. Vadym Binko, "20 yılı aşkın süredir İrlanda'da yaşıyorum. İrlanda'yı seviyorum. Çocuklarım İrlandalı ve karım da burada. Ama benim için Ukrayna da benim vatanım." şeklinde konuştu.

Maryna Binko, kocası için korktuğunu dile getirirken, "Aynı zamanda, yapmamız gereken şeyin bu olduğunu ve onu aile olarak desteklememiz gerektiğini hissediyorum." dedi.

Yurt dışındaki Ukraynalılar, Rusya'ya karşı savaşmak için ülkelerine dönüyor

Yurt dışındaki Ukraynalılar, Rusya'ya karşı savaşmak için ülkelerine dönüyor