Dünyada eşi benzeri olmayan köy
Ajanslar

Samsun'un Ladik İlçesi'nde vatandaşların hibe ettiği ambarlarla kurulan Türkiye’nin ilk Ambar Köyün gerçekten geçmişi yaşatan, tarihi, kültürel ve sosyal motiflerin tüm çeşitliliği ile buram buram yaşanacağı bir turizm merkezi haline geleceğini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Daha şimdiden buraya olan ilgi gösteriyor ki Ladik İlçesi bizim de en önemli hedeflerimizden olan turizm projeksiyonumuz içinde müthiş bir önceliğe sahip olacak" diye konuştu.

Dünyada eşi benzeri olmayan köy

TURİZME KAZANDIRILACAK

Kahvehanesinden camisine, hanından müzesine kadar her şeye sahip olan köy, geçmişle gelecek arasına köprü kuruyor.

Türkiye’nin ilk Ambar Köyü

Turizm yatırımları kapsamında Ambarköy'e büyük önem veren Samsun Büyükşehir Belediyesi, çalışmaların tamamlanmasıyla buram buram tarih kokan bu açık hava müzesini turizme kazandırılmasını sağlayacak.

Dünyada eşi benzeri olmayan köy

OSMANLI DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ YANSITIYOR

Köylülerden hibe alan Ladik Kaymakamlığı'nın 2 km uzaklıktaki 14 bin metrekarelik alanda kurduğu Ambarköy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor.

Dünyada eşi benzeri olmayan köy

KABAKTAN YAPILAN DÜNYA HARİTASI

Eskiden kullanılan alet ve eşyaların yer aldığı Ambar Müze'de tozlanmış etnografik 427 eser sergileniyor. Elektriğin olmadığı dönemlerin ışık kaynağı gaz lambalarından, haberlerin dinlendiği eski radyolara, tedavülden kalkan paralardan, kurmalı telefonlara kadar müzede eski adına yok yok.

Dünyada eşi benzeri olmayan köy

Kağnı arabalarından yayıklara, beşiklerden, çeyiz sandıklarına, tahta asker bavullarından testilere, heybelerden örgü makinelerine kadar müzeye eskiye dair her şeyi bulmak mümkün. Eserlerin 9 kategori altında sergilendiği müzede en büyük ilgiyi ise 2 bin 500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası çekiyor.