Dünya'nın manyetik kutbu hızla Sibirya'ya doğru kayıyor
ensonhaber.com

Geçtiğimiz pazartesi günü Ulusal Çevre Bilgi Merkezi, Dünya'nın yeni manyetik alan modellemesini basına açıkladı. Her 5 yılda bir güncellenen ve basına açıklanan Dünya'nın manyetik model haritasının, 2020 yılına kadar değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü Dünya'nın kuzey kutup manyetik alanı, her yıl 55 kilometre Sibirya'ya doğru hareket ediyor.

manyetik alan

NAVİGASYON CİHAZLARINA CİDDİ ETKİSİ VAR

Bu kutup kayması; askeri uygulamalar, ticari hava yolları, arama kurtarma operasyonları ve Kuzey Kutbu çevresinde çalışan diğer insanlar için güvenilir bir navigasyon sağlayan cihazların veya cep telefonlarının doğru çalışmasına engel olabilir. Ancak bu kaymayı önceden beri takip eden araştırmacılar, kayma miktarına göre manyetik alan haritasını sürekli güncel tutarak, bu durumun önüne geçmeye çalışıyor.

KUTUPLARDA MEYDANA GELEN MANYETİK KAYMANIN SEBEBİ NE?

Dünyanın dış çekirdeği, nikel ve demir karışımlarından oluşan sıvı bir yapıya sahiptir. Bu sıvı dış çekirdeğin akmaya başlamasıyla elektrik akımı meydana gelir ve bu akım daha sonra, Dünya'nın sıcak çekirdeği ile birlikte bir manyetik alan oluşturur.

Araştırmacılar, bu manyetik kaymanın tarihsel açıdan pek normal olmadığını ancak jeolojik açıdan normal kabul edilebileceğini açıkladılar.