EKB 2017'den sonra zorunlu olacak

ekb

Yeni yapılan binalarda zorunlu hale getirilen “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” binanın Isı Pay Ölçer ile ısınma maliyetinin kullanıma bağlı olarak ölçümü, ısı yalıtımı ve tasarruflu aydınlatma sistemleri kullanımı gibi birçok alanda enerji tasarrufu performansını belirliyor ve binayı bu performansa göre sınıflandırıyor.

02 Mayıs 2017 tarihinden sonra tüm bina alım-satım ve kiralamalarında EKB’nin ibraz edilmesi zorunlu olacak. Böylece satın alan veya kiralayan tüketici aldığı yapının enerji sınıfnın ne olduğunu bilecek ve tercihini buna göre yapabilecek.

'2017'Yİ BEKLEMEYİN'

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER) Başkanı Zafer Yavuztürk, uygulamayla ilgili olarak; “Binalarında Isı Pay Ölçer kullanımı, ısı yalıtımı ve tasarruflu aydınlatma gibi enerji verimliliği gereklerini yerine getiren ve enerji tasarrufu konusunda tüm önlemleri alan bina sahipleri kiralama, alım-satım gibi işlemlerde EKB’deki sınıflandırma sebebiyle fiyat avantajına sahip olacaklar. Aksi durumda ise EKB’si düşük nota sahip binaları çeşitli yaptırımlar bekleyecek. Vatandaşımız EKB için 2017 yılını beklememeli bir an evvel gerekli enerji tasarrufu önlemlerini alarak EKB için başvurmalıdır" dedi.