Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İzmir konuşması İZLE

Ekmeleddin İhsanoğlu

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu İzmir'de açıklamalarda bulundu. Erdoğan'a 'nasıl Cumhurbaşkanı olmalı' tavsiyesi veren İhsanoğlu, Cumhurbaşkanlığı süresi boyunca güçlü-partili sistemini koruyan Atatürk konusunda verdiği örnekte yanıldı. "Bütün yetki başbakandaydı. Koskoca Atatürk o yetkileri kendisinde toplayamaz mıydı? Hayır, 1934 Anayasası'na göre yetkiler baş vekildeydi." ifadelerini kullandı.

Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İzmir konuşması İZLE

İhsanoğlu'nun açıklamalarının satır başları;

NASIL CUMHURBAŞKANI OLMALI

"Şimdi bizim ikinci kazancımız seviyeyi tespit etmek, çıtayı yükseltmek. Şimdiye kadar yapılan hizmetlerin, biz cumhurbaşkanı söylemini değiştirdik. Hatırlıyor musunuz dört hafta önce “güçlü cumhurbaşkanı” başkan yetkileriyle Türkiye'yi değiştirecek, yeni Türkiye'yi kuracak bir başkan seçiyorduk. Şimdi benim söylediğim Anayasa'nın yetkilerini kullanacak cumhurbaşkanını konuşuyor herkes.

ATATÜRK BÜTÜN YETKİLERİNİ DEVRETMİŞTİ

Bu rejim şekli, yani parlamentoya dayalı bir sistemin ve iktidarın başbakanın elinde olması, Başbakan'ın Meclis'e karşı sorumlu olması, bütçeyi herşeyi ona göre ayarlaması… Bu sistem Atatürk'le beraber de başlamadı. Bu saltanat zamanından beri var yani ikinci meşrutiyetten itibaren Osmanlı Anayasa'sı iktidarı başvekile verdi. Padişahın yetkileri sembolik kaldı. Atatürk büyük istiklal mücadelesini yürüttü, muzaffer kumandan Mustafa Kemal Paşa geldi Meclis'le beraber savaşı bitirdi. Son noktasını da bu şehirde attı. Bütün yetki başbakandaydı. Koskoca Atatürk o yetkileri kendisinde toplayamaz mıydı? Hayır, 1934 anayasasına göre yetkiler baş vekildeydi.

ABD Mİ OLACAĞIZ?

Şimdi Saltanat Devri'nde, Cumhuriyet'in ilk kuruluş döneminden bugüne kadar bu sistem bu şekilde çalışıyor, siz geliyorsunuz bana diyorsunuz ki; biz Amerika gibi olacağız. Başkanımız her şeyi yapacak. Bir defa ABD'nin başkanı istediği her şeyi yapamıyor. Senatoda sorgulanıyor. Bir kişinin iki dudağı arasında değil. En sonunda Meclis'te onu vekiller sorguya çekiyorlar. Biz burada her şeyi bir kişinin iki dudağının arasında yapmak istiyoruz. ABD örnek değil ki bize. O Amerika Birleşik Devletleri, federal bir yapı. Bizde 81 vilayetler var, biz bunları birleşik vilayetler mi yapacağız?"