Alparslan Bayraktar: Sakarya Gaz Sahası'yla 1,5 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacı karşılandı
AA

Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için kendi kaynaklarına yöneldi. Türkiye'de doğalgaz ve petrol üretiminde önemli bir noktaya gelindi.

Doğalgaz alanında da Sakarya Gaz Sahası'nda önemli çalışmalar yürütülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 2023 yılında yapılan doğalgaz arzı çalışmalarına ilişkin verileri açıkladı.

Bakan Bayraktar, açıklamasında Sakarya Gaz Sahası'nda üretilen günlük 4 milyon metreküp doğalgazla 1,5 milyon hanenin ihtiyacının karşılandığını bildirdi.

"Gaza erişebilen nüfus 71,3 milyona çıktı"

2022 yılı sonunda 743 yerleşim yerinde 70,2 milyon nüfusa doğalgaz ulaştırıldığını hatırlatan Bayraktar, 2023 sonu itibarıyla doğalgaz erişimi olan yerleşim yeri sayısının 836'ya, gaza erişebilen nüfusun ise 71,3 milyona çıktığını belirtti.

"Doğalgaz erişimi olan yerleşim yeri sayısını 836’ya çıktı"

2023 yılı sonu itibarıyla doğalgaz erişimi hakkında bilgi veren Bakan Bayraktar, şöyle konuştu:

Bir yandan Karadeniz’de keşfettiğimiz yerli gazımızı vatandaşlarımızın hizmetine sunarken diğer yandan son bir yılda 93 yeni yerleşim yerini daha doğalgaz konforuyla tanıştırdık. Doğalgaza erişebilen nüfus da 2022’ye oranla 1,1 milyon artarak 71,3 milyona ulaştı.

"2018 yılı sonu itibarıyla 81 ilimizin tamamını doğalgaz ile buluşturduk"

Bakan Bayraktar, Türkiye’de doğal gazın coğrafi ve demografik olarak kullanımına yönelik bir değerlendirmede bulunurken şunları kaydetti:

2002 yılında sadece 5 şehirde; Ankara, İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir’de doğalgaz kullanılıyordu. Doğalgaz ulaşan yerleşim sayısı 57 idi. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği hedef doğrultusunda 2018 yılı sonu itibarıyla 81 ilimizin tamamını doğalgaz ile buluşturduk.

"Başarı hikayesi yazıyoruz"

Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda her gün 4 milyon metreküp doğalgazı üreterek şebekeye veriyoruz. Bir buçuk milyon hanenin doğalgaz ihtiyacını buradan karşılıyoruz. Elbette bununla kalmayacağız. Günlük üretimi önce 10 milyon metreküpe, daha sonra da 40 milyon metreküpe çıkartacağız. Doğalgazın üretiminde, kullanımının yaygınlaştırılması ve evlere, iş yerlerine ulaştırılmasında bir başarı hikayesi yazıyoruz.

Sakarya Gaz Sahası

Batı Karadeniz’deki doğalgaz sahası günlük 4 milyon metreküp üretim yapıyor.

Sakarya Gaz Sahası, Zonguldak ilinin, Çaycuma İlçesinin yaklaşık 190 kilometre kuzeyinde ve deniz seviyesinden 2 bin 200 metre derinlikte bulunan Tuna-1 kuyusuyla ulaşılan ve birçok rezervden oluşan ve çok büyük miktarda doğalgaz rezervini barındıran bir saha.

Sakarya gaz sahasının keşfi ve doğalgazın karaya çıkartılması; Türkiye'nin enerji bağımsızlığını artırmak için umut verici bir gelişme olarak kabul ediliyor.

TPAO verilerine göre, Sakarya Gaz Sahası'nda planlanmış bir kapasite var ve tesisin tamamı devrede. Bölgedeki üretim de artırılarak geliştiriliyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)