İzlemeye almıştı! S&P, İsrail'in kredi not görünümünü 'negatif' yaptı
AA

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), İsrail'in kredi notu görünümünü revize etti.

Fitch ve Moody's de İsrail'i olası bir not indirimi için izlemeye aldığını belirtmişti.

S&P, İsrail'in kredi notunu "AA-" olarak teyit ederken, not görünümünü jeopolitik riskler nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kredi notu ve not görünümü dışında İsrail'in uzun ve kısa vadeli döviz ve yerel para cinsinden kredi notlarının "AA-/A-1+" olarak teyit edildiği bildirildi.

Çatışmanın daha geniş bir alana yayılmasından endişe ediliyor

Açıklamada, negatif görünümün, İsrail-Filistin çatışmasının daha geniş bir alana yayılması ya da İsrail'in kredi ölçümlerinin beklenenden daha olumsuz etkilenmesi riskini yansıttığı aktarıldı.

S&P, çatışmanın uzun sürmeyeceği düşüncesinde

Açıklamada, S&P'nin, şu anda çatışmanın Gazze merkezli kalacağını ve 3 ila 6 aydan fazla sürmeyeceğini varsaydığı ancak bunun daha geniş bir alana yayılarak İsrail'deki ekonomi ve güvenlik durumu üzerinde daha belirgin bir etki yaratma riskinin de mevcut olduğu belirtildi.

"İsrail ekonomisi 2023'ün dördüncü çeyreğinde yüzde 5 daralacak"

İsrail ekonomisinin 2023'ün dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe kıyasla yüzde 5 daralacağının ardından 2024'ün başlarında toparlanacağının tahmin edildiği kaydedilen açıklamada, daralmanın güvenlikle ilgili aksamalardan kaynaklandığı bildirildi.

İsrail'de iş faaliyetlerinin azalması, çok sayıda yedek askerin askere alınması, turizm sektörünün sekteye uğraması ve daha geniş bir güven şokundan kaynaklanacağı ifade edildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)