Kalkınma ajanslarına 2023'te kullandırılacak transfer ödenekleri netleşti
AA

Kalkınma ajanslarına aktarılacak kaynağın tahsisi, denetlenmesi ve gerektiğinde geri dönüşüne dair usul ve esaslar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirleniyor.

Transfer ödeneği 774 milyon 641 bin lira

Afet etkilerini gidermeye yönelik projeleri de kapsayan kalkınma ajanslarının bu yılki transfer ödeneği 774 milyon 641 bin lira olarak öngörüldü.

Bu ödeneğin 387 milyon 320 bin 500 liralık kısmının ajanslar arasında dağılımı, İllerin ve Bölgelerin Sosyoekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması çalışması ile nüfus değerleri esas alınarak belirlendi.

Yüzde 30'luk kısmının kullandırılacağı projeler

Bakiye ödeneğinin yüzde 30'luk kısmı, devam eden ve yıl içinde uygulanmaya başlanacak mali destek program yükümlülükleri ile fizibilite raporu hazırlanmış ve uygulanmaya hazır güdümlü projelerin finansmanı için kullanılacak.

Etki düzeyleri, program ve projelerin ödeme takvimlerine göre

Bu kapsamda, mevcut bütçe ödenekleri yetersiz kalan ajanslar arasında, program ve projelerin bölgelerin ekonomik ve sosyal kalkınmasına etki düzeyleri, ajansların sonuç odaklı programlarıyla ilgili ve yenilikçi özellikleriyle program ve projelerin ödeme takvimleri dikkate alınacak.

Doğal afetler kapsamda

Deprem, sel ve yangın gibi doğal afetler ve salgın hastalığın olumsuz etkilerini gidermeye yönelik geliştirilecek projeler veya mevcut bütçe ödenekleri ile zorunlu ve asgari genel yönetim giderlerini karşılayamayan ajanslar için gerekli acil nitelikteki kaynak ihtiyacı bu ödenekten karşılanacak.

Yüzde 20'lik kısmı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı aracılığı ile dağıtılacak

Ödeneğin yüzde 20'lik kısmı ajansların 2022 yılındaki performansları dikkate alınarak yıl içinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca ajanslara aktarılacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)