AA

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen Uluslararası Genç İş Adamları Kongresi'ne katıldı.

Bakan Bolat, genç girişimcilerin teşvikinin sağlanacağını vurgulayarak en büyük hedeflerinin her ay daha fazla ticaret yapmak olduğunu belirtti.

Konuşmasında sürdürülebilir dış ticaret, adil ve rekabetçi dış ticaret ortamının tesisinin önemsendiğini aktaran Bolat, doğrudan yatırımları desteklediklerini de açıklayarak, Türkiye'ye 262 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım geldiğini belirtti.

"2023'te ihracattan 356 milyar dolar döviz kazanıldı"

Bolat, ihracat yolu ile 2023'te 256 milyar doları mal, 100 milyar doları hizmet olmak üzere toplam 356 milyar dolar döviz kazandırıldığını belirterek rakamların 2024'te yükseltileceğini tekrarladı.

"2023'te ihracattan 377 milyar dolar döviz kazanma hedefi"

Ticaret Bakanı Bolat, bu konuyla ilgili olarak şu ifadeyi kullandı.

Bu yıl 267 milyar dolar mal ihracatı ve 110 milyar dolar hizmet ihracatı hedefliyoruz.

"Dış ticaret açığı daralıyor"

Bolat, konuşmasında dış ticaret açığının da 2022'de 110 milyon dolardan 2023'te 106 milyon dolara gerilediğini belirterek, şimdiden 98 milyon dolara indiğini vurguladı.

"Uluslararası doğrudan yatırımlara çok önem veriyoruz"

Bakan Ömer Bolat, Türkiye'nin büyümesi ve kalkınması için iş dünyası ile birlikte çalıştıklarını ve çalışmaya devam edeceklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

Bu noktada uluslararası doğrudan yatırımlara da çok önem veriyoruz. Ülkemize 2003'ten 2023'e kadar yaklaşık 262 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım geldi. 2022'de 5 bin olan uluslararası doğrudan yatırımcı sayısı 2023'te 80 bin küsura ulaştı. Türkiye'nin ihracatının yüzde 30'unu uluslararası doğrudan yatırımcılar yapmakta. Biz ülkemize üretim, istihdam sağlayan, vergi ödeyen, ihracatımızın artmasını sağlayan doğrudan yatırımları da desteklemekteyiz.

"Türkiye ekonomisi tam 4,5 kat büyüdü"

Bolat, Bakanlık bünyesinde yapılan diğer çalışmalar hakkında bilgi vererek, KOBİ'lere ve katma değeri yüksek ürün üreten firmalara destek sağlama konusunda kararlı olduklarını vurgulayarak şöyle konuştu:

21 yıldan bu yana Türkiye ekonomisi tam 4,5 kat büyüdü. Eylül ayı sonu itibarıyla 1 trilyon 75 milyar dolar milli gelire ulaştık, 12 bin 650 dolar kişi başı milli gelire ulaştık. 1 Mart'ta 2023'ün tamamı için netice ortaya çıkacak, inşallah daha az olmayacak daha çok olacak diye tahmin ediyoruz. 2024'te 267 milyar dolar mal ihracatı ve 100 milyar dolar hizmet ihracatı hedefliyoruz. Dış ticaret açığımızı da daha da aşağılara çekmeye kararlıyız, bunun için var gücümüzle çalışıyoruz.

Gençlerin ihracata katkısı

Gençlerin ihracata katkısıyla kilogram başı ihracat değerini önce 2 dolara, sonra 3 dolarlara çıkarma azim ve kararlılığında olduklarının altını çizen Bolat, katılımcılara Bakanlık bünyesinde devam eden projeler hakkında bilgi verdi.

Bakan Bolat'ın konuşmasından öne çıkanlar:

-Dijitalleşme, yapay zeka ve e-ticaret, küresel ticaretin şekillendirilmesinde kilit faktörlerdir.

-Türkiye'nin geleceği eşittir, girişimcilerimiz ve gençlerimiz.

-Genç MÜSİAD bugün yirmi binden fazla üyesiyle, bütün dünyada yayılan teşkilatlarıyla, gençleri lobicilikte ve sosyal çalışmalarda yer almaya davet eden çok büyük bir platform haline geldi.

-İhracatımızda yüzde 1,5 pay oluşturan e-ticaretin payını 2028'e kadar yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)