ensonhaber.com

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) 12. Ortak Komite Toplantısı'na katıldı.

Bakan Bolat, toplantı öncesinde yaptığı açıklamalarda, 2022'de yürürlüğe giren ticaret protokolü kapsamında ortak komite toplantısının gerçekleştirildiğini belirtti.

Türkiye'nin KKTC'deki 360 milyon dolarlık yatırımlarını yeterli bulmadığını belirterek "KKTC'ye yatırımlarımızı genişletmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." açıklamasında bulundu.

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ile "Ortak Komite Mutabakat Zaptı", iki ülke arasında İşbirliği Protokolü ve "KKTC’ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü"nü imzaladı.

Bakan Bolat, KKTC'deki 12. Ortak Komite Toplantısı sonrasında yayınladığı mesajında ise Türkiye ve KKTC arasında çok önemli anlaşmalara imza atıldığını ilan etti.

Çeşitli faaliyetler içeren anlaşmalar imzalandı

Bolat'ın aktardığı bilgilere göre; ticaret, gümrük, e-ticaret, ürün güvenliği, insan kaynakları, serbest bölgeler, sağlık ve hukuki altyapı gibi alanlarda çeşitli faaliyetler içeren anlaşmalarla ticari ilişkileri daha yüksek ve karşılıklı yarar sağlayacak seviyelere çıkarmak hedefleniyor.

"KKTC esnafının finansma erişimi sağlanacak"

Bakan Bolat'ın anlaşmalara ilişkin açıklamaları şöyle:

Ticaret, gümrük, e-ticaret, ürün güvenliği, insan kaynakları, serbest bölgeler, sağlık ve hukuki altyapı gibi alanlarda çeşitli faaliyetler içeren 'Ortak Komite Mutabakat Zaptı', 'İşbirliği Protokolü' ve 'KKTC’ye İthal Edilen Ürünlerin Denetimi Konusunda İşbirliği Protokolü' anlaşmaları ile ticari ilişkilerimizi daha yüksek ve karşılıklı yarar sağlayacak seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz.

Ayrıca, 2024 yılında toplam 150 milyon TL'lik bir TESKOMB kredisini firmalara sağlayarak KKTC esnafının finansmana erişimini destekleyeceğiz.

"Ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için tüm imkanlarımızı kullanacağız"

Bu ziyaretimiz ile KKTC’nin sürdürülebilir kalkınmasına ve ekonomik bağımsızlığına katkı sağlamayı amaçlıyoruz. İki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için tüm imkanlarımızı kullanacağız.

Esnafa kullandırılacak desteğin içeriği

Bolat, firma başına kredi üst limiti olarak 650 bin liralık kaynağın, 5 yıl vade yüzde 25 maliyet ve 6 ayda bir ödeme planıyla sağlanarak esnafın finansmana erişmesini temin edeceklerini aktararak "KKTC’ye yapmış olduğumuz bu çalışma ziyaretinin hayırlara vesile olmasını diler, her birinize teşekkür ederim." ifadelerini kullandı.