Ons altın rekor kırdı! Yurt içinde liste ve kuyumcudaki fiyat farkı sürüyor
AA & Ensonhaber

Artan jeopolitik gerilimler, merkez bankaları ve fonlardan gelen talep altın fiyatını artırıyor

Yükseliş eğilimini üst üste altıncı işlem gününe taşıyan altının ons fiyatı bugün, önceki kapanışının yüzde 0,2 üzerinde 2 bin 261 dolardan alıcı buluyor.

Altının ons fiyatı, dün 2 bin 266 dolara çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesini test etmişti.

Ons altındaki artış iç piyasadaki altının değerini yukarıya doğru etkilemeye devam ediyor.

İstanbul Kapalıçarşı'da tabela fiyatları ile kuyumcuda satılan altın fiyatının arasındaki makas açıklığını korumaya devam ediyor.

Çeyrek altın tabela kuyumcu farkı: 432 lira

Çeyrek altın, tabelada 3 bin 968 lira yazarken kuyumcuda çeyrek altın 4 bin 400 liradan satılıyor. Yeni tarihli çeyrek altın almak için ise 50 lira daha fazla ödenmesi gerekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu farkı gidermeye yönelik olarak altın ithalat kotasını artırarak piyasadaki arzı artırmayı hedefleyen adım attı.

Yurt içinde serbest piyasada altın fiyatları:

Gram altın: 2 bin 338 lira

Çeyrek altın: 3 bin 968 lira

Cumhuriyet altını: 16 bin 169 lira

Tam altın: 15 bin 872 lira

Yarım altın: 7 bin 936 lira

Altının fiyatını artıran etmenler

Altının ons fiyatının, son haftalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu yıl faiz indirim döngüsü başlatacağı beklentisinin artmasıyla birlikte jeopolitik gerimler, özel fonlardan ve merkez bankalarından artan taleple rekor tazelemesi dikkati çekiyor.

Analistler, Euro Bölgesi'nde Fransa ve İtalya'dan gelen enflasyon verileri, ECB’nin faiz indirimine gideceği beklentilerini artırırken altının ons fiyatının artan jeopolitik gerilimler, fon ve merkez bankası alımlarıyla desteklendiğini ifade etti.

"Doların değer kazanması altını olumsuz etkilemedi"

Düşük faiz oranlarının sürekli gelir getirmeyen altın tutmanın fırsat maliyetini azalttığını vurgulayan analistler, doların son dönemde değer kazanmasının altın fiyatını olumsuz etkilemediğine dikkati çekti.

Değeri martta yüzde 9 arttı

Altının ons fiyatı, martta yüzde 9,3 yükselerek Temmuz 2020'den bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi.

Bugün Londra’da seans başlarında altının ons fiyatı 2 bin 266,85 dolara ulaşarak rekor yenilemesinin ardından TSİ 14.20 itibarıyla 2 bin 261 dolar seviyelerinden işlem gördü.