SPK kararı! Satış yasaklı sermaye piyasası araçları için düzenleme
AA

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliği ile, bilgi suistimali ve piyasa dolandırıcılığı incelemelerinde uygulanacak tedbirler tebliğinde değişiklikler yapıldı.

Yapılan değişikliği içeren tebliğ, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayınlandı.

Tebliğin, "Yasaklı sermaye piyasası araçları ile Borsalarda işlem görmeyen sermaye piyasası araçlarının satışı" başlıklı maddesine eklenen fıkraya değişikliği içeriyor.

Tebliğ bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Alacakların tahsil edilme durumu

Böylece, haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin VİOP'daki mevcut açık pozisyonlara ilişkin takas veya teminat tamamlama yükümlülüklerinin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmesi durumunda, yatırım kuruluşları kendilerine söz konusu takas veya teminat tamamlama yükümlülüğünü yerine getirmemesi sebebiyle borçlu olan müşterileri ile yatırım hizmet ve faaliyetleri bağlamında akdedilen sözleşmelerde hüküm bulunması kaydıyla, kendi nezdinde yer alan hesaplardaki borçlu müşterilerine ait sermaye piyasası araçlarını borsada veya ilgili aracın borsada işlem görmemesi halinde, borsa dışında satarak veya virmanlayarak alacaklarını tahsil edebilecekler.

Kararın kapsamı

Yeni düzenlemeyle, haklarında işlem yapma yasağı kararı alınmış kişilerin işlem yapma yasağı uygulanmadan önce VİOP'da gerçekleştirdikleri işlemlere ilişkin takas veya teminat tamamlama yükümlülükleri, bugün itibarıyla daha önce doğmuş ve bu yükümlülüklerin yatırım kuruluşlarınca yerine getirilmiş olduğu hallere de uygulanacak.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'na yetki

Yapılacak satış işlemleri kapsamında gerekli kıymet tanım değişikliklerini yapmaya, hesaplar arası aktarım işlemlerine onay vermeye Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) yetkili olacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)