TCMB reeskont faiz ve avans işlemleri oranlarını yükseltti
AA

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ekonomideki para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenen reeskont faiz oranlarında değişikliğe gittiğine ilişkin tebliği Resmi Gazete'de yayınlandı.

Tebliğe göre, vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 25,75 olarak tespit edildi.

TCMB karanına göre ise avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı yıllık yüzde 26,75 olarak belirlendi.

Avans için teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahviller olarak biliniyor.

Daha önce uygulanan oranlar

Söz konusu oranlar bugün itibarıyla yürürlüğe girerken, bu oranlar daha önce reeskont iskonto faizi için yüzde 15,75 ve avans işlemleri için yüzde 16,75 düzeyinde bulunuyordu.

Yürürlük Tarihi / Reeskont İşlemlerinde Uygulanan İskonto Oranı (%) / Avans İşlemlerinde Uygulanan Faiz Oranı (%)

Sık Sorulan Sorular
  • Reeskont faiz nedir?

    Reeskont; iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder.  Reeskont ve avans işlemleri, Merkez Bankası Kanunu’nun 45. maddesine göre düzenlenmiştir. Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebilir. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir. Bunun yanında, reeskont kredilerinin en yüksek sınırı ve kredi türlerine göre limitleri, para politikası ilkeleri doğrultusunda yine banka tarafından konulur.  Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize "reeskont faiz oranı" adı verilmektedir. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebilmektedir.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)