Emeklilere zam müjdesi

Emeklilere zam müjdesi

SGK Başkanı Emin Zararsız, zamlı maaşların Şubat ayında ödenebileceğini açıkladı.

EMEKLİLERE ŞUBAT'TA ZAMLI MAAŞ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, emekli maaş artışlarının, Torba Yasa'ya eklenen bir hükümle yasalaşacağını ancak Ocak ayına yetişmediği için maaşların Şubat ayında ödenebileceğini açıkladı. Zararsız, "Yasanın yetişmesi halinde ilave zamlarla belirlenen yeni emekli maaşları Şubat ayında ödenebilecek" dedi. Kurumun gerekli hazırlıkları tamamladığını belirten Zararsız, Ocak ayından itibaren oluşacak maaş farklarının da emeklilere yasanın yürürlüğe girmesinden sonra ödeneceğini söyledi. Zararsız, emekli maaşlarına 2010 yılı başında yapılan 60 liralık ilave zammın bir yılda 3 milyar 42 milyon lira ek maliyet yarattığını da belirtti.

Türkiye'nin bütçesini gören AB parmak ısırdı

MALİYE Bakanı Mehmet Şimşek'in açıkladığı Türkiye'nin 2010 bütçe rakamları AB'yi de etkiledi. AB Komisyonu'nun aday ve potansiyel aday ülkeler için hazırladığı ekonomik değerlendirme raporunda Türkiye'nin 2010 yılı bütçe performansının "beklenenden çok daha iyi olduğu" vurgulandı. 2010'un ilk 11 ayını kapsayan bütçe verilerini değerlendiren raporda, "Özellikle dolaylı vergileri önemli ölçüde destekleyen iç talepteki sağlam toparlanma nedeniyle 2010 yılında bütçe performansı beklentilerden çok daha iyi performans gösterdi" denildi.

Yılın ilk 11 ayında vergi gelirlerindeki yüzde 37'ye varan artışa karşın harcamalardaki artışın yüzde 15'de kalmasına dikkati çekilen raporda, böylece Türkiye'nin faiz dışı fazlasını 3'e katladığı ve merkezi bütçe açığını yarıya indirmeyi başardığı vurgulandı.

Raporda 2009 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 5.7'si düzeyindeki bütçe açığının geçen yıl yüzde 4.7 olan hedefe rağmen yüzde 3'ler düzeyine indirildiği not edildi. Maliye Bakanı Şimşek, 2010 bütçe açığının yıl sonu itibarıyla yüzde 3.6 düzeyinde kaldığını açıklamıştı.