Emlak vergisinde kaybın önüne geçiliyor

emlak

Belediye, emlak şirketleri, bankalar tarafından belirlenen konut değerlerine standart geliyor. Avrupa ülkelerindeki gibi "taşınmaz değerleme sistemi" oluşturulacak. Bunun için kat izni, ilave imar hakkı başta olmak üzere birçok başlığı içeren bir "değerleme" haritası çıkarılacak.

FARK ORTADAN KALKIYOR

Sabah'ın haberine göre yeni sistemle emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkı ortadan kalkacak. Böylece gayrimenkullerin gerçek değeri de ortaya çıkacak. Değerleme kriterleri ortaya konduğu için konut kredisi kullanımı da kolaylaşacak. Kamulaştırma çalışmalarında da bu veriler kullanılacak.

İMAR DÜZENİ SİL BAŞTAN

Bu konuda ikinci adım da İmar Kanunu'nda yapılacak değişiklikle atılacak. Belediyelerin imar yetkileri yeniden düzenlenirken, satın alınan her türlü gayrimenkulün gerçek değerinde gösterilmesi için de yasal düzenleme yapılacak. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının bünyesindeki varlıklar da düşünülerek Sermaye Piyasası Kurulu da aktif rol üstlenecek.

MEVCUT SİSTEM NASIL

Mevcut uygulamada bina inşaat değerleri her yıl belirleniyor. Buna ayrıca metrekare birim fiyatı ekleniyor. Bunu da ilçe takdir komisyonları belirliyor. Banka, emlak şirketi, belediye ve farklı kurumlarca yapılan konut, arsa değerlerinde bir standart bulunmuyor. Uzmanlar, 200 bin liralık evin tapuda 60 bin lira gösterildiğine dikkat çekerek, ekliyor; "Banka da uzman gönderiyor 150 bin lira diyor. Yeni sistemle bu fark son bulmuş olacak. Mülkiyet verileri, mekânsal değerler haritadan görülebilecek. Üniversiteler, belediyeler, sivil kuruluşlar da bu çalışmaya desek veri ve veri bankası oluşturuldu."

RUHSATA ÇİFTE DENETİM

Yeni sistemle yerel yönetimlerin imar, ruhsat işlemlerine de çifte denetim geliyor. Belediye şirketlerinin hesap verebilirliği artırılıyor. İmar planı değişikliklerinde, emsal artışı olan parsellerin değerinin yüzde 40'ının kamuya ödenmesi öngörüyor. Değer artış payı bedeli de uzmanlar ve ilgili kuruluşlar tarafından belirlenecek. Yeni değerleme sistemi konut kredilerine erişimi de kolaylaştıracak. Sektöre standart usulsüz uygulamaların da önünü kapatmış olacak.