Ev sahipleri tercih değiştirdi: Bekara ve öğrenciye kiralık ev dönemi başladı
DHA

Önceki yıllarda uzun süre kalacak kiracılar arayan ev sahipleri kiralardaki yükseliş nedeniyle farklı tercihlere yöneldi.

Kiralık evler de azalınca tablo tam tersine döndü.

Kısa süreliğine kiraya çıkacak bekarlar ve öğrencilere daha fazla ev verilmeye başlandı.

"Bekar olsun yarın evlenir gider"

Öğrencilerin genellikle kısa süreli ev kiraladığını anlatan İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün, ev sahiplerinin uzun süreli kiracı istemediğini belirterek, "Eskiden, 'Bekara ev vermeyiz' derlerdi. Piyasada daire çok fazlaydı. Uzun süre kalacak bir kiracı tercih edilirdi ancak artık Türkiye'deki kiralık daire arayışı arttı. Mülk sahipleri doğal olarak en kısa süre kalacak kiracı arayışına yöneldi. Eskiden ev sahipleri öğrencilere, bekara ev vermezlerdi. Şimdi ise üniversitede son sınıf ya da 3'üncü sınıf öğrencileri tercih ediliyor. 'Bekar olsun yarın evlenir gider' diyorlar" diye konuştu.

"Kiralar yüzde 30 artacak"

Kiralık daire sayısının az olmasının fiyatları da artırdığını söyleyen Akgün, eylül ayında yüzde 30 daha artış beklediklerini belirtti.

Talebin artması ile ev sahiplerinin daha da seçici olduğunu anlatan Akgün, şunları söyledi:

Bir ilan veriyorsunuz, 1000 kişi arıyor. Mülk sahipleri tercihlerini tamamen değiştirdi. Kiracının kiralama süresi kısa olacak, tahliye taahhütnamesi verecek, kefil bulacak, kira bedelinin 2-3 kat fazlası gelire sahip olacak gibi şartlar arıyorlar. Son 2 yılı değerlendirecek olursak kiralar yüzde 600 arttı. Karşıyaka, Bornova, Güzelyalı gibi metropollerde en düşük kiralar 10 bin liradan başlıyor. Bundan 2 sene önce aynı evler 1000 lira, 1500 liraydı. Eylül ayında kiraların yüzde 30 artmasını bekliyoruz. Ev sahipleri de kendilerini korumaya almak için 1 yıllığına kontrat yapıyor. Günümüzde, 'Oğlum, kızım evlenecek' deyip kiracısını çıkarmaya çalışan ev sahiplerinin sayısı da arttı. 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrenciler barınma sorunu yaşadı. Kahramanmaraş depreminden sonra yurtlar depremzedeler için ayrıldı. Öğrenciler de tiny house, bungalov tipi evlerde kalmak için arayışa geçtiler.

Haber Kaynağı: Demirören Haber Ajansı (DHA)