Yabancıya ikamet yasağının istisnaları
Özel Haber

Yabancıyı ikamet etmek için bazı ilçelerin bazı mahallelerinde yasak var.

İstanbul’da yabancıya ikamet yasağı önce Fatih ve Esenyurt ilçelerinde başladı. Sonrasında ise Esenler, Zeytinburnu, Başakşehir, Küçükçekmece, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler ve Sultangazi ile devam etti.

Ama buna rağmen yeni ikametlerin yine de yabancılara verilmeye devam edildiği görülüyor. Avukat Burak Önder, bu konuda istisnalar olduğunu ve bu tür ikamet izinlerinin de istisnalar çerçevesinde kanunlara uygun olarak verildiğini aktardı.

"1.200’e yakın mahalle yabancılara kapatıldı"

Bu konuda görüşlerine başvurduğumuz Avukat Burak Önder, konuyla ilgili olarak; Göç İdaresi'nin hükümlerinin açık olduğunu belirterek, "Ülke çapında birçok şehirde bulunan 1.200’e yakın mahalle yabancılara kapatılmış bulunmaktadır. Hatta bunların teker teker listesi Göç İdaresi'nin sayfasında paylaşılmıştır." diyor.

"Yasak ilçelerde yabancılar yeni ikamet yapmaz"

Önder'in konu ile ilgili açıklamaları şöyle:

"İlk defa ikamet izni almak isteyen yabancıların öncelikle bu semt ve mahallelerde ikamet edemeyeceğini belirtmekte fayda var.

Yabancıların bu mahallelere ilgi duymasının nedenleri

Özellikle birkaç sene öncesine kadar, saydığımız ilçelerde bu denli yabancı yerleşimi bulunmasının sebebi yaşamın daha ucuz olması, kiraların diğer yerlere nazaran daha uygun olması, buna ek olarak fabrikaların bu bölgede daha çok bulunması ve yabancıların da bu iş kollarında çalışıyor olmasıydı.

Yabancı yoğunluğu yüzde 25'e dayanınca

Ama zamanla düzensiz göç ve sığınmacılar aşırı artış gösterdiği için mahallelerin ve ilçelerin neredeyse yüzde 25'inin yabancı olduğu fark edilmiştir.

Toplumsal açıdan da hukuken de yasak mantıklı

Sayılan ilçelerin bir kısmının tabiri caizse gettolaşması sebebiyle yabancı yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde bu tür yasakların toplumsal açıdan da hukuken de olması gerektiğini düşünüyorum.

İkamet izni alabilmenin de istisnaları var

Fakat gördüğüm kadarıyla yabancıların bu yasaklardan haberi olmamakla beraber, bu ilçe ve mahallelere ikamet izni alabilmenin de istisnaları bulunmakta.

Öğrenciler oturabilir

Örneğin üniversitesinin olduğu yer bu ilçelerden biriyse öğrenci bu bölgede ikamet izni alabiliyor.

Çekirdek aile bütünlüğü yasak dışı

Bir diğer istisna ise çekirdek aile bütünlüğü sağlamak amaçlı annenin çocuğunun yanına gitmesi ve orada ikamet izni alması gibi."