Emre Kınay kimdir

Emre Kınay kimdir

Emre Kınay, 5 Mart 1970 tarihinde İstanbul'da doğdu. Annesi Remziye Kınay ve babası da tiyatrocu olan Emre Kınay, besteci Erdem Kınay'ın ağabeyidir. İlk, orta ve lise eğitimini İstanbul Küçükçekmece'de tamamlayan Kınay, 1990 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nü kazandı ve kaydoldu.

1995 yılında Konservatuvar eğitimini tamamlayarak mezun olan Kınay, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda yükseklisans eğitimine başladı, ancak tez aşamasında akademik çalışmalarını durdurdu.

Kınay, tezini tamamladıktan sonra ilk hedefinin doktora yapmak olduğunu da kendisiyle yapılan röportajlarda belirtiyor. Aynı zamanda Konservatuvar eğitimi sırasında çocuklarla başlayan tiyatro eğitimciliğini de aralıklarla halen devam ettiriyor.

ERKAN AĞA KARAKTERİ İLE TANINDI

1992 yılı itibariyle hocası Zeliha Berksoy’un davetiyle Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda oyunculuk yaşamına profesyonel olarak başlayan Kınay, tiyatro ile birlikte 1997'den itibaren televizyon ve sinema filmlerinde oyunculuk yaptı. Yılan Hikayesi dizisinde canlandırdığı Erkan Ağa Karakteri ile tanınan Kınay. üç kız çocuğu babasını oynadığı ve başrolünü İclal Aydın ile paylaştığı İki Aile dizisi ile daha geniş çevrede tanındı.

KIZI DURU VE DURU TİYATRO GÜNLERİ

2004 yılında oyuncu Emine Ün ile dünya evine giren Kınay, 2009 tarihinde 5 yıl süren evliliğini sona erdirdi. Duru adında bir kızı bulunan Kınay, aynı zamanda 2005 yılı mart ayı itibariyle “Duru Tiyatro”yu kurdu.

Halen “Duru Tiyatro”nun ilk oyunu “Kara Sohbet”in temsillerine devam etmekte. 2014 yılında senaryosunu Gani Müjde'nin yazdığı 'Sil Baştan' adlı dizide de oynayan sanatçının Afife Tiyatro Ödülleri'nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü dahil olmak üzere üç ödülü bulunmaktadır.

1991 yılından günümüze 15 tiyatro oyunu ve 30'a yakın sinema yapımını gerçekleştiren Kınay, İnşaat, Güneşi Beklerken ve Dürüye'nin Güğümleri yapımlarıyla gündemde kaldı.

"12 İLKOKUL MEZUNU ADAY"

Emre Kınay son olarak 2015 Genel Seçimleri için 12 tane ilkokul mezunu milletvekili adayını listelerine katan CHP'yi eleştirerek,12 tane ilkokul mezunu adayın övünülecek bir yanının olmadığını belirtirken ayrımcı söylemleriyle gündeme geldi.

@emrekkinay hesabıyla Twitter üzerinden oyunları ve gündem hakkında düşüncelerini takipçileriyle paylaşan Emre Kınay'ın IMDb'de sayfası bulunmaktadır.